Што му прави 10 дена одмор на море на вашето тело?

1. Морето ги содржи сите елементи важни за нашето здравје – натриум, магнезиум, калциум, калиум, сицилиум… Мораската вода длабоко продира во кожата и со тоа овозможува дејствување на минералите и елементите во траги. Морето исто така, содржи и алги кои изобилуваат со минерални супстанци. Тие го поттикнуваат обновувањето на ќелиите, го подобруваат изгледот на кожата, го стимулираат метаболизмот, го јакнеат имунитетот, спречуваат воспаленија, ја чистат кожата и помагаат при отстранувањето на целулитот.

2. Докажано е дека морската вода делува смирувачки на човечкиот организам. Затоа, одморот на море е идеална прилика да заборавите на секојдневните проблеми и да ги искористите максимално бенефитите на морето. Магнезиумот кој се содржи во морската вода во висок процент, делува мошне позитивно во борбата против стресот.

3. Бањањето во морска вода ги поттикнува функциите на органите кои ги филтрираат и лачат штетните супстанци од организмот какви што се црниот дроб, бубрезите, кожата. Наталожените штетни материите се движат преку лимфата и крвта кон површината, а со тоа се олеснува процесот на прочистувањето. Морската вода го потпомага овој процес, така што прави измена на материјата и поттикнува чистење од штетните состојки не само на кожата, туку целиот организам.

4. Морето и генерално, елементот вода отсекогаш се врзувале со креативноста и чувствата. Престојот во близина на вода може да ги поттикне нашите емоции, интуиција, имагинација и креативност.

5. Морската сол има својство на антисептик и антихистамин поради што претставува лек за кожни алергиски реакции. Купките со морска сол помагаат при лечење и ублажување на алергиите. Чистиот морски воздух, заситен со негативни јони, го олеснува дишењето и поволно им влијае на лицата кои боледуваат од астма.

6. Сината боја и гледањето во далечина поволно влијае и на нашите очи. Ако работата ви е врзана за компјутер, летување на море значи и одмор за очи.

7. Ако веќе организиравте одмор на море, потрудете се што повеќе да престојувате во вода која е чиста. Штом излезете од водата, не трчајте веднаш под туш со обична вода. Почекајте да се исушите на сонце, затоа што минералните соли од морската вода дезифинкуваат, чистат и ја зацрврстуваат вашата кожа, а мозолчињата и акните ги снемува за неколку дена.

8. Една вежба во море има ист ефект како 12 вежби на тло. Морската вода има ефект на справа за вежбање, бидејќи создава отпор и максимално ги ангажира мускулите. Движејќи се низ водата, трошите седум калории во минута, ја стимулирате циркулацијата и ги зајакнувате ѕидовите на вените. Доколку сакате да се ослободите од целулитот, секојдневно пливајте или одете во вода што има ниво до градите.

9. Морската сол е неверојатно богата со различни состојки, почнувајќи од каробнати, сулфати, а присутни се и калциум, калиум, број, натириум, манган, магнезиум па се до јод, железо и флуор. Токму поради таквиот, богат, состав, морската вода делува благотворно на кожата и помага при дерматитис, псоријаза и екцеми.

10. Со сончањето не добиваме само потемен тен, тука и убаво количество витамин Д, кој на нашиот организам и тоа како му е потребен. Тој игра клучна улога во спречување на бројни болести.

Слични Вести
Menu