4 НАМИРНИЦИ КОИ АКУМУЛИРААТ НАЈМНОГУ ЗРАЧЕЊЕ

Еве кои намирници акумулираат најмногу зрачење и подобро е да ги избегнувате.

Печурки

Печурките апсорбираат се што е штетно од околината. Тие акумулираат канцерогени и радионуклиди од вода, почва и воздух.

Ако сеуште не можете да се откажете од нивната потрошувачка, залог на диви печурки, кои се собираат подалеку од патишта и автопати.

Боровинки

Има многу легенди за придобивките од оваа магична Бери. Факт е дека боровинките се богати со моќни антиоксиданси кои ја зачувуваат младоста, се борат со слободните радикали кои предизвикуваат развој на тумори и го подобруваат видот. Но, во овие мали плодови радионуклиди се акумулираат во најголеми количини. Затоа, тие се корисни само ако се собираат од еколошки чисти подрачја.

Банани

Бананите се исклучително здрави поради нивната висока содржина на калиум. Но, малкумина знаат дека содржат изотоп калиум-40, кој активно емитира зрачење. Затоа бананите реагираат на детектори за јонизирачко зрачење – уреди што скенираат увезена стока за да спречат шверц на радиоактивни материјали.

Бразилски орев

Во бразилските ореви, нивото на зрачење може да биде до 1.000 пати повисоко отколку во конвенционалната храна. Тоа е затоа што бразилските ореви растат на дрвја со многу длабоки корени. Овие корени достигнуваат слоеви на почва со висока содржина на радиум, природен радиоактивен елемент. Нивните корени апсорбираат радиум, кој потоа се транспортира до оревите.

Запомнете дека препорачаната доза бразилски ореви дневно е 30 g и во никој случај не треба да претерувате.

Интересен факт е дека радиоактивниот стронциум-90 се акумулира главно во коските.

Коскеното ткиво, коскената срцевина и хематопоетскиот систем се најизложени на зрачење. Како резултат на тоа, се развива анемија. Полуживотот на стронциум во нашето тело е над 30 години и речиси е невозможно да се забрза процесот на негово отстранување.

Слични Вести
Menu