ЗОШТО Е ПОДОБРО ДА СЕ КАПЕТЕ НАВЕЧЕР, А НЕ НАУТРО

Дерматолозите препорачуваат да поминете околу 5-10 минути дневно под туш. Додека некои од нас не можат да замислат да го започнат денот без туш наутро, други претпочитаат да го измијат секојдневниот ноќен стрес. И иако времето за туширање се сведува на вашите лични преференции, оние што ќе изберат да го прават тоа ноќе, всушност можат да имаат поголема корист од убавината и здравјето.

  1. Вечерниот туш ви помага да заспиете побрзо

Вечерниот туш го релаксира вашето тело и ум и кога го земате во вистинско време, има корисен ефект врз спиењето. Туширањето 90 минути пред спиење во топла вода може да ви помогне да заспиете околу 10 минути побрзо од вообичаеното. Ова се случува затоа што топла вода малку ја намалува температурата на вашето тело, што пак испраќа сигнал до вашето тело дека е време да заспиете.

  1. Подобро е за вашата кожа

Туширањето пред спиење исто така може да помогне во спречувањето на појава на акни. Нашата коса собира бактерии и остатоци од производи во текот на денот, и кога главата ќе ја допре перницата, сите овие нечистотии се пренесуваат на вашата навлака за перници, а потоа и на вашето лице. Бидејќи нашата кожа се обновува додека спиеме, спиењето со чиста, свежа кожа значи дека вашите нови клетки на кожата ќе бидат здрави.

  1. Може да ги ублажи сезонските алергии

Ако страдате од сезонски алергии, ноќен туш ќе ви помогне да ги ублажите симптомите. Алергени, како што се поленот и прашината, се качуваат на вашата кожа и облека, и ако не се истуширате пред спиење, можете да ги префрлите на вашата постелнина.

Слични Вести
Menu