Дали кравите се поголеми загадувачи од автомобилите?

Поради емисиите на метан, кравите, односно производството на млеко и говедско, се означени како главни загадувачи на климата. Но, тоа е само половина од вистината. Една од еколошките предности на кравата е тоа што многу јаде, вари и излачува

Имотот на семејството Лоренц во градот Фел во централна Германија има помалку работа околу кравите во текот на летото. Одат директно од шталата до пасиштето. Оваа фарма се занимава со био-производство и многу е важно за Свен Лоренц да ја поправи лошата слика во која кравите уживаат кога станува збор за климатските промени.

„Со пасењето на нашите крави на тревни површини, тие придонесуваат за создавање хумус, а тоа помага да се поврзе јаглерод диоксидот од атмосферата“, вели овој фармер.

За 120 музари има 80 акри пасиште. Идиличната сцена не се совпаѓа со наодите на некои студии дека чувањето крупен добиток е речиси поштетно за климата отколку патниот сообраќај.

Кравите се на удар особено затоа што секоја испушта над сто килограми метан годишно. Метанот е десет до дваесет пати поштетен од јаглерод диоксидот.

Меѓутоа, споредбата со автомобилите е неправедна бидејќи и кравите вклучуваат штетни гасови што се произведуваат подоцна, во производството на млеко и месо или при изработка на ѓубрива. Во случајот со автомобилите, се смета само она што се испушта од издувните гасови, а не штетните гасови во фабричките хали на автомобилски концерни или оние што се испуштаат за време на изградбата и одржувањето на патиштата.

Според оваа пресметка, во Германија сообраќајот сочинува 19 проценти од емисиите на штетни гасови, а дигестивниот тракт на кравата – околу три проценти.

Слични Вести
Menu