Градот на грофот Дракула и куќите имаат очи

Списанието Форбс го вклучи Сибињ на листата од 10 идилични места за живеењe. Познатиот регион во Романија, Трансилванија, го нема само грофот Дракула како атракција што привлекува туристи. Во градот Сибињ во истиот регион, постои нетипична појава во архитектурата што е подеднакво привлечна за посетителите. Ова се куќи кои имаат очи.

Една од работите што го прави Сибињ да остави посебен впечаток кај посетителите е прошетката низ улиците на градот во која нема да престанете да се чувствувате чудно и доста „морничаво“ како некој да ве гледа “. И тоа нема никаква врска со вашата фантазија. Особено интересни се куќите кои имаат „очи“ на покривите, па изгледаат како внимателно да ве гледаат додека шетате низ градот. Токму поради ова, овој град го носи прекарот „Град со очи“. Неговите очи станаа препознатлив симбол и најпозната туристичка атракција.

Повеќето од зградите се изградени во 19 век, иако самиот изглед датира од 15 век. Овој средновековен град се карактеризира со прекрасна архитектура со барокни елементи, но забележливо е и германското влијание. Уникатниот стил не само што ја буди curубопитноста кај посетителите, туку и дава чувство како градот никогаш да не спие. Списанието Форбс го вклучи Сибињ на листата на 10 -те најидилични места за живеење во Европа, има околу 150.000 жители и се состои од горниот и долниот дел на градот кои се поврзани со кривулести и романтични улици.

Зградите во типичен архитектонски стил го одразуваат унгарско-германското влијание, и многумина имаат заедничка карактеристика на покривот, мали прозорци на таванот што се појавуваат како ролетни свртени кон улицата. Бидејќи Сибињ некогаш бил административен центар и главен град на Зибенбургер Саксен, германски јазик Трансилванија.

Слични Вести
Menu