На аукција работниот ракопис на Ајнштајн за теоријата на релативноста

Еден од работните ракописи на големиот научник и физичар Алберт Ајнштајн за општата теорија на релативноста, проценет на два до три милиони евра, ќе биде понуден на аукција, објави британската аукциска куќа Кристис.

„Несомнено, ова е највредниот ракопис од Ајнштајн што некогаш бил понуден на аукција“, се вели во соопштението на Кристи.

Станува збор за оригинално дело на 54 страници, изменето во Цирих во 1913 и 1914 година од Ајнштајн, и неговиот соработник и пријател, швајцарско-италијанскиот инженер Мишел Бесо.

Во изјавата на Кристис се наведува дека ракописот е зачуван благодарение на Бесо, бидејќи, како што објаснуваат, бидејќи Ајнштајн го сметал за обичен работен ракопис, пренесува Хина.

Ајнштајн по специјалната теорија на релативноста, која ја сумирал во 1905 година со формулата E = mc2, во 1912 година,во започнал да работи на општа теорија на релативноста.

Кристи ќе одржи аукција на 23 ноември за куќата на Агута.

Слични Вести
Menu