Поради експеримент ги разделиле по раѓањето, случајно се сретнале на факултет

Прво мислеле дека се многу среќни што конечно се сретнале по толку години, а потоа нивната приказна имала неочекувам пресврт…

Кога Роберт Шафран заминал на колеџ во 1980 година, бил изненаден од срдечноста со која го пречекал неговиот апсолутно непознат цимер.

Двајцата млади луѓе изгледале скоро идентично, дури и вежбале ист спорт, ги сакале истите работи и зборувале на ист начин, иако никогаш не се сретнале. Кога сфатиле дека  имаат ист датум на раѓање и дека и двајцата се посвоени како бебиња, новиот цимер на Роберт, Мајкл Домиц се обиде да ги поврзе двајцата млади мажи.

Штом се запознале, она што во прво време се изгледало очигледно, исто така било принудено да го потврди и агенцијата за посвојување – Роберт и Еди биле браќа, идентични близнаци. Нивната среќа била неизмерна, а потоа се случило нешто уште почудно: откако излегла нивната приказна во еден локален весник, им се појавил уште еден млад човек, кој тврдел дека изгледа исто како нив. Тоа бил Дејвид Келман, студент од друг колеџ во Њујорк.

Откако браќата и нивните семејства инсистирале, тогаш агенцијата за посвојување била принудена да открие што навистина се случило. Тројца браќа биле редок случај на еднојајчени четворки, од кои едното починало на породувањето. Наместо да најдат семејство за посвојување заедно, психоаналитичарот Питер Новауер, кој го води Центарот за развој на децата во Менхетен, решил да го спроведе озлогласениот експеримент за да открие дали повеќе од една генетика или околина влијаат на дизајнот на една личност.

Тројцата браќа ги разделиле и биле посвоени од сосема различни семејства, а потоа требало да дојдат во Центарот за разни тестови низ годините за докторите да го следат нивниот развој. Се испоставило дека сите тројца имале многу високи коефициентни на интелигентни информации, а бројот на допирни точки бил огромен – тие дури и невиноста ја изгубиле приближно во исто време.

Но, објаснувањето на Нојбауер дека нивното разделување при раѓањето било научно оправдано, било мала утеха за младите луѓе. Иако тие биле  среќни што се нашле повторно, по некое време последиците од раното раздвојување станале очигледни. Сите тројца во детството покажале многу висок степен на вознемиреност од разделување, проследено со депресија, а кога зборувале, упорно тврделе дека имаат брат. Нивното обединување после скоро две децении било нарушено од трагичната вест – на 33-годишна возраст, откако се борел со депресијата, Еди си го одзел животот, оставајќи ги зад себе сопругата и ќерката.

Се очекува понатамошните истражувања да се прекинат, а преживеаните браќа Нојбауер сега го нарекуваат „нацистички доктор“ кој им го одзел детството и братот. Иако можеби се чини бизарно денес, во осумдесеттите години на минатиот век, одвојувањето на близнаци при посвојување било вообичаена практика, објаснувајќи дека треба да им се даде можност да се „развиваат самостојно“. Нојбауер „само“ ја искористил можноста да истражи. До неговата смрт, тој ги оправдал своите постапки. Покрај тоа, се покажало дека браќата не биле единствените близнаци кои биле подложени на истиот експеримент, но имињата на другите деца никогаш не биле откриени.

Необичната животна приказна на тројцата млади мажи сега е направена во филм, „Три идентични странци“, кој премиерно се појави на фестивалот „Санденс“. Двајца преживеани браќа, Роберт и Дејвид, исто така, дојдоа на премиерата.

Слични Вести
Menu