БИЛ ГЕЈТС ЗА ДВЕ МИЛИЈАРДИ ЕВРА ГО ДОКУПИ ЛАНЕЦОТ ХОТЕЛИ ,,FOUR SEASONE”

,,Cascade Investment“, сопственост на американскиот милијардер Бил Гејтс, го зголеми својот удел во ланецот хотели „Four Seasons“ од 47,5% на 71,25%. Wall Street Journal објави дека договорот вредел 2,21 милијарди долари.

Според изданието, инвестицискиот фонд на Гејтс купил 23,75% од акциите од саудиската компанија „Kingdom Holding“. Според изворот на изданието, тековниот долг на компанијата е околу 850 милиони долари. Благодарение на договорот, вкупната вредност на синџирот хотели сега се проценува на 10 милијарди долари. Договорот треба да се финализира во јануари 2022 година.

„Four Seasons“ е синџир на хотели основан од Канаѓанецот Исадор Шарп во 1960 година, кој сега поседува 5% од акциите. Компанијата во моментов поседува 120 хотели и 46 станбени недвижности во 47 земји.

Слични Вести
Menu