Мајката на Тесла, иако необразована, имала фотографска меморија.

Мајката на Тесла, иако необразована, имала фотографска меморија. Изработувала прибор за домаќинство како и алатки, и според зборовите на Тесла: „Она што го гледа со очите, може да го создаде со рацете“. И по што друго беше позната Георгина Ѓука Тесла?

Георгина Ѓука Тесла, мајката на Никола Тесла, е родена во Томингај, во семејството на српски православни свештеници Никола Мандиќ и Софија Мандиќ.

Како многу млада жена, морала да се грижи за шест браќа и сестри, бидејќи нивната мајка починала многу рано. Ова ја спречило оваа извонредна жена да се школува и да го развие својот дар во поголема мера.

Тесла секогаш зборувал за неа со посебно воодушевување и сметал дека го наследил нејзиниот дар за пронајдоци, како и фантастичната моќ на меморијата.

Можела да изработи и истражува разни предмети за домаќинството, и била позната низ целата област по своите ракотворби. Иако не знаела да чита, таа била заинтересирана за поезија и знаела напамет многу српски народни песни и извадоци од „Горски вијенац“ на Његош. Се зборува дека била вистински Самарјанин, бидејќи секогаш имала потреба да им помага на болните и немоќните.

Според линијата на нејзината мајка, Георгина била потомок на Будисављевиќ, семејство кое имало два члена во 18 и 19 век, кои добиле благородништво од австриските императори врз основа на воените заслуги. Од таа причина, Будисављевиќ уживале голема репутација.

Ѓука била столб на домот. Го чувала секој агол под конец, правела алатки, ткаела, везела. Таа посветила многу внимание на воспитувањето на децата, ги научила да бидат добри луѓе и милостиви.

Јованка Будисављевиќ (омажена за Броз), последната сопруга на Јосип Броз Тито, е од истото пошироко семејство Будисављевиќ, од кое потекнува мајката на Георгина, Софија. Нивниот заеднички предок е Тошо, прадедо на чичко Томо Будисављевиќ, кој во 1811 година добил Орден на Легијата на честа од Наполеон и е дедо на Ѓука.

Јованка Броз еднаш зборуваше за Тома Будисављeевиќ и нејзините семејни врски со Никола Тесла:

!Тесла ми е братучед по баба му по мајка. Се викаше Софија Будисављевиќ и е роднина на татко ми. Родена е во куќата каде што сум родена јас во селото Печани, во Лика. Се омажи за нејзиниот чичко Мандиќ. Тој му е дедо на Тесла. Таткото на Тесла, Милутин Тесла, беше свештеник во селото Смилјан во Лика во близина на Госпиќ. Татко ми отиде во Америка како млад човек. Не беше мизеријата што го избрка, туку неговите чичковци беа таму. Татко ми често го гледаше Тесла во Америка и ни раскажуваше за тоа.”

Никола Тесла добил вест дека неговата мајка е тешко болна. Поради тоа, тој ги прекинал закажаните предавања и веднаш заминал за во Госпиќ. Георгина починала на 4 април 1892 година, на 71 -годишна возраст.

Слични Вести
Menu