Цинк – минерал против импотенција, депресија и губење на видот!

Цинкот помага за правилен раст и развој на организмот, овозможува нормална синтеза на ДНК, го зајакнува имуниот систем, а исто така го убрзува и зараснувањето на раните. Доколку сакате да дознаете нешто повеќе за овој минерал прочитајте што имаме да ви кажеме.

При недостаток на цинк настанува:

 • Чести настинки и инфекции;
 • Сувост и грубост на кожата;
 • Бавно зарастување на раните, како и опаѓање на косата (вклучувајќи ги и веѓите и трепките);
 • Намален апетит и нагло слабеење;
 • Тешко прилагодување на очите на мрак;
 • Апатично однесување, заборавеност и депресивни чувства;
 • Импотенција и неплодност (кај двата пола);

Оние кои имаат недостаток на овој есенцијален елемент можат да консумираат суплементи со додатоци од цинк. Тие особено се препорачуваат во комбинација со витаминот Б6 бидејќи заедно го намалуваат производството на хистамини, резултирајќи со намалени алергиски реакции. Овој силен и моќен антиоксиданс исто така успешно го спречува создавањето слободни радикали во очите, заштитувајќи ги од различни болести. Напорот и вежбањето на фитнес се сосема залудни доколку имате недостаток од овој минерал. Мускулната сила и издржливост се намалуваат. Покрај репарација на ткивото после вежбање, растот на мускулите и опоравувањето по тренинг, цинкот исто така ги оптимизира нивоата на инсулин и семоќниот тестостерон!

Постојат многу знаци кои укажуваат на недостаток на цинк, започнувајќи од чувства на напнатост и умор кои водат кон депресија, па сè до проблемите со кожата, косата и плодноста. Цинкот има клучна функција во организмот поврзана со исфрлање на тешките метали од телото, што го прави неопходен и исклучително важен за доброто функционирање на имунитет, како и продукција на антитела и лимфоцити. 

Овој минерал бара константно внесување во организмот, бидејќи и најмал недостаток може да предизвика здравствени проблеми. Експертите истакнуваат дека храната богата со цинк е многу важна за доброто здравје. Најголемиот проблем со недостаток на цинк претставува современата исхрана на луѓето која најчесто се базира на производи кои немаат ни приближно доволно витамини и минерали.

Придобивки од цинкот: 

 • Го зајакнува имуниот систем;
 • Ги штити клетките од слободните радикали;
 • Одличен е за здравјето на кожата, помага при лекување на акни, егземи, дерматитис;
 • Игра важна улога во контролата на дијабетесот и регулирањето на шеќерот во крвта;
 • Го подобрува видот;
 • Го подобрува либидото;

Оние луѓе кои имаат недостаток од овој клучен минерал, мора да земаат суплементи од цинк. Тие особено се препорачуваат во комбинација со витаминот Б6 бидејќи заедно го намалуваат производството на хистамини, резултирајќи со намалени алергиски реакции. Овој силен и моќен антиоксиданс исто така успешно го спречува создавањето слободни радикали во очите, заштитувајќи ги од различни болести. Токму затоа за здравјето на очите се препорачуваат цинк таблети од 40 до 80 милиграми дневно.

Наша препорака: Nature Essential – Калциум, Магнезиум, Цинк
Додека калциумот ги заштитува коските и ја контролира работата и средината во бубрезите, магнезиумот го штити вашето срце, ги смирува нервите и мозочните функции, а цинкот се грижи за убавината на кожата, здравјето на репродуктивните органи, видот и слухот. И така добивате целосна заштита на вашето здравје. 

Одличен додаток за поубаво секојдневние. Го подобрува кардиоваскуларното здравје, ги намалува болките и грчевите во коските и мускулите. Го зајакнува имунитетот.

Слични Вести
Menu