Музеј на мобилни телефони

Новиот онлајн музеј посветен на историјата на мобилниот телефон треба да се отвори во ноември и ќе содржи повеќе од 2.000 уникатни мобилни телефони од 200 различни производители.

Музејот ќе го прикаже развојот на мобилниот телефон од 1984 година до денес.

Музејот е создаден од експертот за мобилни телефони, Бен Вуд, кој исто така е главен аналитичар во CCS Insight, и неговиот колега, ветеранот на мобилната индустрија, Мет Чатрли, со цел да се создадат изложби на мобилни со физичко присуство во иднина, за повеќе луѓе да можат да ја видат колекцијата.

Во музејот ќе се најдат првите мобилни телефони, честопати големи, тешки уреди кои биле едвај преносливи, заедно со најновите паметни телефони со преклопување на екрани што можат да се преклопат на половина, како и најсовремените фото-видео камери.

“Собирам телефони повеќе од 25 години. Во последните три децении, мобилниот телефон стана дел од социјалното ткиво, а разновидноста на дизајните, од првите мобилни телефони до најновите паметни телефони со флексибилни екрани, е нешто што треба да се види “, рече Вуд.

„Кога ќе започне онлајн музејот подоцна оваа година, сакаме да биде богат ресурс за учење и начин да ги инспирираме младите луѓе да продолжат да создаваат свои неверојатни иновации во мобилната телефонија во иднина“, додава тој.

Макс Тејлор, директор на британски потрошувачи во Водафон, изјавил: „Пред повеќе од 35 години, Водафон го оствари првиот мобилен телефонски повик во Велика Британија преку Vodafone Transportable VT1, телефон што беше со големина на батерија на автомобил и уште потежок. ”

“Овие рани уреди и се` што дојде подоцна е фасцинантна приказна, не само за самата технологија и начинот на кој таа се разви, туку и за начинот на кој комуницираме. Нашите паметни телефони сега се во срцето на нашиот свет и ова е соодветна прослава на улогата што ја играат „Се надеваме дека со поддршка на уникатната музејска колекција на Бен и Мет, најсеопфатната колекција некаде во светот, ќе можеме да им помогнеме на луѓето да се сетат на уредите што ги имаа низ годините и да се возбудиме што би можеле да направат уредите за нив во иднина. “вели Тејлор.

Слични Вести
Menu