ОВАА ВЕШТИНА Е КЛУЧНА ЗА ДОБРА РАБОТНА СРЕДИНА

Стотици илјади луѓе ги напуштаат своите работни места секој ден затоа што не можат да се сложат со своите шефови. Но, дали ставовите на газдите кон работниците можат да бидат клучот за заемно корисно партнерство?

Во истражувањето учествуваа речиси 900 вработени во компании во Соединетите држави кои работат во различни индустрии. Резултатите покажуваат дека емпатијата е задолжителна на работното место, особено за време на криза како што е пандемијата COVID-19.

„Вработените сега бараат менаџери, лидери и компании кои не само што ќе работат заедно, туку ќе ги стават своите вработени во срцето на стратегијата за етичко, одговорно и правично управување“, се вели во извештајот.

Според внатрешните истражувања за работните трендови на Мајкрософт во 2021 година, 41% од вработените ширум светот размислуваат да ги напуштат своите работни места оваа година. Тоа е речиси двојно повеќе отколку пред пандемијата.

Во Германија, најголемата европска економија, на пример, една од три компании вели дека има недостаток на персонал во јули. Ова е највисок процент во последните три години, според студијата на Институтот Ифо.

Според анкетата, 61% од луѓето со високо емпатични високи менаџери честопати или секогаш се иновативни на работното место, во споредба со само 13% од луѓето со помалку емпатични високи лидери.

Студијата исто така покажува дека луѓето кои не се согласуваат со своите шефови имаат тенденција во две различни насоки: или се многу продуктивни за да се докажат, или едноставно ја напуштаат компанијата.

Слични Вести
Menu