ОВА СЕ НЕШТАТА ШТО ВАШИОТ МОЗОК ГИ ОБОЖАВА

Мозокот дефинитивно ги сака следниве работи:

Позитивни емоции

Емоциите се краткорочни субјективни реакции на една личност кон светот околу него (радост, лутина, срам, итн.). Чувствата се поврзани со свеста и можат да се развијат и да се подобрат.

Емоциите се возбудливи – зголемување на човечката активност и депресија – односно сузбивање на животните процеси. Позитивните емоции го мотивираат лицето да дејствува. Се појавуваат со задоволство. Започнете да барате едноставни животни радости и стимулацијата ќе започне во мозокот. Ослободувањето на големи дози на ендорфин, хормони на задоволство, значи задоволство, позитивни емоции кои ја возбудуваат и ја зајакнуваат вашата витална активност. Тие ви дозволуваат мирно да течете низ мисловните процеси, да создадете добро и позитивно расположение за светот. Во природата на човекот е да бара радост – тоа е еден вид инстинкт за самоодржување.

Спиј, одмори

Спиењето е најмистериозната состојба на човекот – не можеме да живееме без него, иако сонот се нарекува „мала смрт“. Во сон, свеста е исклучена, но човекот продолжува да размислува, неговото размислување се менува и ги почитува другите закони. Ова се должи на фактот дека во сонот потсвеста доаѓа до израз. Мозокот анализира што се случи во изминатиот ден, го реконструира на нов начин и го дава најверојатниот резултат. Овој резултат можеби беше предвиден одамна, но свеста не го прифати, беше турнат во потсвеста и извлечен од таму во сон.

Специфична намена

Откако ќе формулирате одредена цел за себе, чудата ќе започнат веднаш. Ќе се најдат средства, можности и време за негово спроведување. И со поставување на вашата главна цел, ќе можете да ја разложите на нејзините компоненти и смирено, постепено, постојано, чекор по чекор ќе ги исполните – никаков проблем нема да застане пред вас.

Движење и свеж воздух

На свеж воздух, крвта е поактивно заситена со кислород, побрзо носи кислород и исхрана до мозочните клетки, ја зголемува оксидацијата и метаболизмот, ја ослободува потребната енергија, се раѓаат нови биохемиски соединенија. Мозокот не тера да се движиме за да се спасиме. Подарете му задоволство на вашиот мозок со размислување, создавање, решавање на комплексни проблеми, имање спомени.

Едноставна храна во умерени количини

Едноставната храна е полесна за добивање, подготвување и варење. Мозокот често ни кажува: пријателе, 50% од целата енергија што ја прима телото троши за визија, 40% за варење и дезинфекција на токсините од храната, а само 10% е за движење, работа на менталниот и нервниот систем , борбата против милијарди микроби. Ако јадеме цело време, кога ќе размислиме?! Корисно е да се јадат супи – тие го подобруваат варењето, метаболизмот, го полнат стомакот побрзо, што создава чувство на ситост со помалку храна.

Слични Вести
Menu