КАКО ПРАВИЛНО ДА ЗЕМАТЕ ВИТАМИН Д

Ако земањето витамин Д е дел од вашиот дневен режим, правите добра работа за вашето здравје. Меѓутоа, ако не го консумирате со една важна група на храна, веројатно не дозволувате вашето тело целосно да ги апсорбира огромните придобивки од тој витамин.

Ако вашето тело има недостаток на витамин Д, што може да се покаже со бројни симптоми, треба да размислите за додатоци во исхраната. Експертите препорачуваат возрасните помлади од 70 години да земаат 15 микрограми витамин Д дневно, а оние над 70 години да земаат 20 микрограми.

Како што истакнува MindBodyGreen, витаминот Д е витамин растворлив во масти. Ова значи дека, за разлика од некои други витамини, не се раствора кога се зема со вода. Наместо тоа, неопходно е да се земе со маснотии за правилно да се дистрибуира и апсорбира во телото.

  • Корисни маснотии треба да се консумираат со витамин Д. Тоа се, на пример, маслиново масло, масло од авокадо и ленено семе.

Колку маснотии да земате со витамин Д? Една студија покажа дека храната со околу 10 грама маснотии може да биде доволна за идеална апсорпција на витамин Д. Неколку парчиња лосос, мала грст ореви или лажица природен путер од ореви измешани во утринско смути.

Слични Вести
Menu