Научниците направија “нескршливо стакло” за мобилните телефони

Новиот тип на стакло е пет пати поотпорен на пукање, велат научниците, додавајќи дека ова конечно може да биде крај на страдањето на корисниците на паметни телефони чиишто екрани често пукаат кога ќе паднат.

Новиот тип на стакло е направен од стакло и акрилик, што му дава комбинација на сила, моќ и транспарентност, и е резултат на работата на научниците од Универзитетот Мекгил во Монтреал, Канада.

Ова појако и поцврсто стакло е инспирирано од внатрешниот бисерен слој од школки од мекотели, познат и како „мајка на сите бисери“. Во микроразмери, наликува на испреплетени споени лего коцки. Иако е стакло, новиот материјал повеќе потсетува на пластика и не се крши при удар, објаснуваат канадските научници. Доколку беше масовно произведено и ставено на пазарот, може да го реши проблемот со кршење на стаклото на екранот на паметните телефони еднаш засекогаш кога ќе паднат на земја.

Лушпите од мекотели сочинуваат 95 проценти од кредата, која во својата оригинална форма е многу кршлива. Меѓутоа, бисерот што се обвиткува во внатрешноста на школката е направен од минијатурни плочки кои личат на ситни лего коцки, што го прави исклучително јак и цврст. Исто така е многу флексибилен и им дава отпорност на удари на школките.

Неверојатно, но седефот има цврстина на цврст материјал и издржливост на мек материјал, што му дава најдобри карактеристики од двата света, посочува Ален Ерлихер од Универзитетот Мекгил. Изработен е од цврсти парчиња креда, меѓу кои има слоеви на меки протеини кои се високо еластични. Оваа структура дава исклучителна сила, што ја прави 3.000 пати посилна од материјалите од кои се прават, објаснува Ерлихер.

Досега, заштитата на стаклениот екран на паметните телефони секогаш била балансирана помеѓу висока јачина и транспарентност, истакнува Ерличер, но додава дека нивниот нов материјал не е само три пати посилен од обичното стакло, туку и пет пати поотпорен на кршење. Канадските научници ја реплицираа бисерната архитектура, што резултираше со исклучително силен транспарентен материјал кој може да се произведе ефтино и лесно.

Слични Вести
Menu