Огњен Амиџиќ прозборе за тешкото детство

Водителот Огњен Амиџиќ се потсети на тешките времиња кога бил дете. Тој вели дека останал без татко многу рано и дека тој бил убиен во 1991 година во војната. Зоран Амиџиќ бил убиен додека ја извршувал неговата новинарска задача со колегите. Известувал од бојното поле во Банија.

Огњен вели дека се сетил на ноќта кога дознал за смртта на неговиот татко.

„Во еден часот по полноќ, полицијата ни тропна на врата. Од нивните претпоставени добиле задача да не известат за лошите вести. Имав само 16 години кога морав сам да им кажам на мајка ми и сестра ми дека татко ми е убиен“, рече Огњен.

Тој вели дека неговиот татко Зоран бил уредник на дописничката мрежа на РТС во Шабац и дека бил убиен во заседа заедно со неговите колеги, камерманите Бора Петровиќ и неговиот помошник снимател Дејан Миличевиќ и Сретан Илиќ, кој бил уредник на Радио Шабац.

Огњен вели дека 200 куршуми биле испукани во автомобилот во кој тие се возеле. Улицата по која се возеле, од пред три години ги носи нивните имиња. Пред медиумската зграда во „новинарската населба на спомените“ е подигнат и споменик.

ММи недостига татко ми и знам дека мојот живот ќе беше сосема поинаков ако тоа не се случеше. Бев тинејџер кога тоа се случи. Многу нешта ми паднаа на грб и се обидов да и помогнам на мајка ми колку што можам. Таа се жртвуваше за мене. и сестра ми, и затоа ќе и бидам вечно благодарен“, рече Огњен.

Тој вели дека и по 30 години убиството никогаш не беше разрешено. Единствениот податок до кој полицијата дошла во истрагата е дека неколку дена по убиството, во хрватски весник била објавена приказна врз основа на белешките што Амиџиќ ги носел во чантата.

„Сè уште го сонувам татко ми иако поминаа 29 години. Ова злосторство не е решено. Во истрагата имаше некои траги и докази, на пример, белешките на татко ми, кои ги имал во себе во времето на неговата смрт, очигледно некако дошле до хрватските новинари. Мислам дека сега е невозможно да се открие кој го направил убиството, но јасно е како ден дека то го направиле хрватските народни сили, тука нема филозофија“, рече Огњен.

Share
Слични Вести
Menu