Исеченото дрво пред гробот на Тоше наликува на Исус распнат на крст

Дрвото до гробот има форма на Исус распнат на крст

За потребите за изградбата на гробот на Тоше, требало да се исеше дрво- орев. Крушевчани раскажуваат дека гранките ги сечеле два дена. Кога завршиле, забележале дека стеблото без гранки има форма на Исус распнат на крст. Според најавите, на стеблото ќе се изрезбра ликот на Исус.

Дури и во книгата „Ова не е крај„ посветена на ликот и делото на Тоше на авторката Соња Алексоска- Неделковска, Проески во една прикика ѝ рекол:

– “Не сум ни Исус, не сум ни Господ. Но, понекогаш се чувствувам како Исус распнат на крст. Ги чувствувам болките од камењата кои ги фрлаат врз мене. Но, ако, ќе издржам. Им простувам на сите што ќе ми нанесат болка. Затоа, те молам, прости им и ти.”

Слични Вести
Menu