Задоволство или здравје? Ваш е изборот! Непосакуваните дејства предизвикани од пушење НАРГИЛЕ

Наргиле потекнува од Персија, Индија, и има најмногу корисници во Турција и Тунис. Содржи тутун кој се комбинира со овошје или шеќер, па аромите се различни: лимон, јагода, шумско овошје итн.

Она што најмногу ги возбудува луѓето од наргиле е чадот што се испушта по неговото консумирање, како и чувството што го произведува, а тоа е ситуација на релаксација бидејќи со внесување голема количина чад, го намалувате внесот на кислород и го забавувате срцето и респираторен систем.

Во однос на обичните цигари каде што исфрлате поголем дел од чадот, тоа не е случај со наргиле, па поради големата количина, некој дел се задржува во телото.

Светската здравствена организација објави дека еден час консумирање наргиле е еднакво на сто испушени цигари.

Сепак, како и со обичните цигари, чадот може да биде проблем за луѓето во близина, што доведува до пасивно пушење. Исто така, постојат ризици од инфекции, бидејќи повеќето потрошувачи користат исто црево. Бремените жени треба да избегнуваат наргиле бидејќи тоа може да донесе многу компликации кај новороденото. Грижете се и за вашата кожа, бидејќи сите форми на пушење го забрзуваат стареењето.

Слични Вести
Menu