НАЈВАЖНИТЕ ЗНАЦИ КОИ ПОКАЖУВААТ ДЕКА ОВА Е ВИСТИНСКА ЉУБОВ

Се чувствувате навистина живи

„Да се ​​биде сакан значи да се чувствува дека имаш право да постоиш“, вели филозофот и писател Жан Пол Сарте. Љубовта не враќа на положбата на детето, уверен во својата семоќност, убеден дека ако не постои, светот нема да биде ист. Кога човек е навистина заљубен и сакан, се чувствува жив. Нема поубаво чувство од ова!

Се плашите да не ја изгубите саканата личност

Да сакаш значи да се плашиш. И цело време. Во своето дело, Незадоволство од културата, Фројд го ​​објаснува на овој начин: стануваме зависни од другиот, бидејќи постојано ни е потребен тој да не поддржува во нашето постоење. Оттука и стравот од загуба.

„Љубов значи ризик“, објаснува Моника Шнајдер, филозоф и психоаналитичар. „Ова чувство е вртоглаво, понекогаш дури и сме во искушение да го отфрлиме, да го оттурнеме: човек, плашејќи се од моќта на својата љубов, може да го уништи или да го намали значењето, потопувајќи се во дела што ќе ја зајакнат неговата самодоволност. Сето ова го правиме за да се заштитиме од застрашувачката моќ на друга личност над нас “.

Вистинската љубов не е деловен договор и не можеме само да го раскинеме. Но, понекогаш, од страв да не загубиме некого, можеби нема да го почувствуваме задоволството од љубовта.

Чувствувате силна привлечност кон личноста

Нема сомнение: да сакаш личност значи да го посакуваш. Покрај тоа, потврдува Жан-Жак Московиц: “Физичката интимност навистина ни помага да сакаме. Без размена на милувања во љубовта, работите едноставно не функционираат. Во љубовниот чин, разликата меѓу половите исчезнува: двете се спојуваат заедно “

Но, ако желбата ослабне, дали тоа значи крај на љубовта? Всушност не! Има среќни моменти кога ни е доволно што саканиот сака само да постои, дека е тука со нас. Ова е исто така вистинска љубов.

Слични Вести
Menu