Филозоф ја вознемири јавноста со своето предавање: Човекот е ВТОР НАЈПАМЕТЕН ВИД на Земјата

Норвешкиот „деловен филозоф“ Андерс Индесет на предавање во Атина рече дека алгоритмот станува посовршен и дека станува многу попаметен и поефикасен од човечкиот вид, и дека човекот е „вториот најпаметен вид на планетата Земја“.

На конференцијата на грчката компанија за анализа на податоци САС, Индесет рече дека „технологијата се претставува како одговор на се, но кое е прашањето?“ на што таа е одговорот, објави грчкиот весник Катимерини на својата веб -страница.

Овој филозоф на модерниот бизнис не ја смета технологијата за добра или лоша, туку дека е „и двете во исто време“.

За да се одреди улогата на технологијата за човештвото, Индесет верува дека политичките лидери и бизнис лидерите треба прво и основно да се запрашаат каква иднина сакаат, на долг рок, и да не се ограничуваат на прашањето „како технологијата може да ни помогне сега“ бидејќи може да добие различни улоги.

Во свет каде технологијата постојано добива на значење и го презема водството, Индесет верува дека единствениот актуелен човечки придонес е свесноста и креативноста. Тој рече дека човекот во никој случај не е „неопходен – Земјата би била многу подобра без нас, но ние сме единствениот вид што носи свест и можеме да создадеме теоретски идеи“.

Општо земено, Индесет верува дека денешните проблеми можат да се решат со античка филозофија, „комбинирајќи елементи од минатото што се скриени од нашите очи, ги спасува од историјата и ги проектира во 21 век“.

„Филозофијата отсекогаш била околу нас, но сега треба да ја направиме практична“, рече Андерс Индесет на прашањето од публиката зошто верува дека филозофијата е неопходна за модерниот деловен свет.

За Индесет, „чувствителноста е родно место на креативноста“ и тој принцип мора да го почитуваат политичките лидери и економските лидери. Иако признава дека е тешко да се цени на дневна основа, тој верува дека чувствителноста може да понуди огромен потенцијал за раст на бизнисот.

Овој „филозоф на бизнисот“ во Атина, исто така, рече дека денешните лидери „се будат“ во споредба со претходните лидери, дека свесно извршуваат дури и драстични, „револуционерни“ промени, додека се претставуваат како „водачи на промени“.

Неговата дијагноза е дека модерните лидери „не се грижат за победата или поразот, туку нивната цел е само да останат во играта што е можно подолго“.

Слични Вести
Menu