Snap, TikTok и Youtube на сослушување

Snap, YouTube и TickTok ветија нови безбедносни функции, но законодавците не се импресионирани.

На комитетот за трговија заврши уште едно тричасовно сослушување за влијанието на социјалните медиуми врз децата и тинејџерите. Но, последното рочиште се разликуваше од претходните на важен начин: на него присуствуваа претставници на TikTok, Youtube и Snap.

Што е со Facebook и Twitter?

Иако овие три апликации се едни од најпопуларните меѓу тинејџерите и помладите корисници, сите три привлекоа помалку внимание кај законодавците отколку Facebook, па дури и Twitter.

Ова е прв пат TikTok и Snap да се појават на вакво рочиште. Сите три компании се обидоа да ги побијат критиките со цртање разлики меѓу нивните платформи и Facebook, кој неодамна направи споредби со тутунските компании. И секоја компанија вети нови функции за зголемување на родителската контрола и друга заштита на децата во своите услуги.

YouTube

Потпретседателот на YouTube, Лесли Милер, рече дека компанијата работи на нова функција која ќе им овозможи на родителите да „изберат заклучена стандардна поставка за автоматска репродукција“ во апликацијата YouTube Kids, меѓу другите нови родителски контроли. Таа не даде повеќе детали, но рече дека ќе биде лансирана „во наредните месеци“.

Snap

Snap, исто така, рече дека работи на нови функции за родителите, а Џенифер Стаут, потпретседател на компанијата за глобална јавна политика, изјави дека тие функции „ќе бидат достапни наскоро“. Таа рече дека ажурирањето ќе им овозможи на родителите да видат информации за тоа како нивните деца користат Snapchat, како и со кого поминуваат најмногу време во разговор и кои се нивните поставки за приватност и локација.

TikTok

TikTok рече дека ќе додаде дополнителни контроли за да им овозможи на родителите и децата подобро да ги приспособат своите feed-ови. „Инвестираме во нови начини нашата заедница да ужива во содржината заснована на возраста или удобноста на семејството“, рече Мајкл Бекерман, потпретседател за јавна политика. , “Развиваме повеќе функции кои им овозможуваат на луѓето да го обликуваат и приспособат своето искуство со апликации.”

Сенаторите на трговскиот комитет не беа импресионирани од овие ветувања. За време на сослушувањето, тие ги испрашуваа компаниите за прашања како што се алгоритамски подобрена содржина за нарушувања во исхраната и самоповредување на YouTube и TikTok. Што се однесува до Snap, се работеше за тоа што компанијата прави за да ги спречи дилерите на дрога на својата платформа.

Неколку републикански сенатори, исто така, го испрашуваа Бекерман за односот на TikTok со кинеската матична компанија, ByteDance, и како таа се справува со податоците на корисниците во САД. Во една особено незаборавна размена, сенаторот Тед Круз рече дека Бекерман избегнува прашања за поврзаноста на TikTok со компанија наречена ByteDance Technology, која наводно има врски со кинеската влада. Бекерман, исто така, ги отфрли прашањата за тоа какви податоци собира TikTok, велејќи дека Facebook и Instagram собираат повеќе кориснички податоци од TikTok.

Иако Facebook официјално не беше дел од сослушувањето, неколку пати беа спомнати наодите на бунтовничката Френсис Хауген. Сенаторот Ричард Блументал, кој на претходното рочиште рече дека Facebook и другите компании се соочуваат со „голем тутунски момент“, алудирајќи на споредбата на Facebook со тутунските компании, рече дека „технологијата не е непоправливо лоша како големиот тутун“.

Тој исто така рече дека компаниите треба да направат многу повеќе отколку да го докажат тоа, но дека се „различни“ од Facebook. „Од вашето сведочење разбирам дека вашата одбрана е „не сме Facebook“. „Да се ​​биде различен од Facebook не е одбрана. Не е одбрана да се каже дека си поинаков“, додаде сенаторот Ричард.

Слични Вести
Menu