МАЈКРОСОФТ ПРЕДУПРЕДИ: ХАКИРАНИ СМЕ – ПРОВЕРЕТЕ ГИ ЛОЗИНКИТЕ

Мајкрософт испрати предупредување до сите корисници кои користат исти лозинки на различни платформи за различни сметки.

Американскиот технолошки гигант преку блог објави дека имале голем број хакирани кориснички кодови во последната година.

Под голем број наведоа – милијарди.

Тимот за откривање и одговор на Мајкрософт (DART) ги откри овие хакерски напади и компанијата наведува дека тие имаат техника, технологија и алатки кои постојано се менуваат, па затоа е тешко да се фатат. Хакерите пристапуваат до основните кориснички податоци и напаѓаат со вметнување на обични кодови како „шифри“, „123456“, „презиме“ во посебна програма, а бидејќи луѓето и покрај се ставаат такви шифри, лесно ги хакираат таквите сметки, велат од „Мајкрософт“.

Друг начин за пристап до туѓи сметки е собирање податоци кои протекоа на интернет во претходните напади, како што беше случајот во 2012 година, кога од LinkedIn беа собрани 6,5 милиони кориснички имиња и лозинки.

Мајкрософт во својот блог наведува дека во 2021 година биле хакирани 4 милијарди сметки.

Тие предупредуваат дека се користат покомплицирани лозинки и дека често се менуваат, како и дека Password Checkup се презема бесплатно од нивната продавница.

На популарниот сајт Have I Been Pwned можете да проверите дали некогаш сте биле хакирани.

Слични Вести
Menu