Blue Origin ја планира првата комерцијална вселенска станица

Blue Origin има поамбициозни планови од едноставниот вселенски туризам. Компанијата во сопственост на Џеф Безос објави дека работи и на создавање на сопствена вселенска станица.

Орбиталниот гребен ќе има „вселенска архитектура фокусирана на човекот“

Станицата Орбитален гребен треба да почне со работа во втората половина на оваа деценија. Blue Origin ќе работи на развојот заедно со Sierra Space, подружница на Sierra Nevada Corporation.

Сиера Спејс е можеби попознат по Dream Chaser, вселенско летало кое ќе започне со работа во 2022 година и ќе носи товар до Меѓународната вселенска станица.

Орбиталниот гребен е поддржан и од Boeing, Redwire Space, Genesis Engineering Solutions и Државниот универзитет во Аризона.

Blue Origin изјави дека дестинацијата ќе им понуди истражувачки, индустриски, меѓународни и комерцијални клиенти конкурентни сеопфатни услуги што им се потребни, вклучувајќи вселенски транспорт и логистика, вселенско домување и екипаж.

Blue Origin планира да го прошири пристапот, да ги намали трошоците и да ги обезбеди сите услуги и удобности потребни за нормализирање на вселенските летови. Идејата на компанијата е да создаде жив деловен екосистем кој ќе расте во ниската орбита на Земјата, генерирајќи нови откритија, нови производи, забава и глобална свест.

Единствениот успешен проект на Blue Origin е програма за суборбитален туризам во New Shepard.

Веќе летаа осум луѓе, меѓу кои и Безос, како и Вилијам Шатнер, ѕвездата на филмот „Ѕвездени патеки“.

Кој може да остане на Орбиталниот гребен?

Орбиталниот гребен ќе може да биде дом на 10 луѓе, што е речиси исто колку и на Меѓународната вселенска станица.

Ќе има повеќе пристаништа за посета на вселенски летала и модули. Ќе има „вселенска архитектура насочена кон човекот“ со „услуги и удобности од светска класа“.

Вселенската станица очигледно ќе има отворен систем кој ќе им овозможи на секој клиент или нација да го користи. Како што расте пазарот за такви објекти, Blue Origin ветува дека Orbital Reef соодветно ќе ги зголеми содржините и комуналните услуги.

„Искусни вселенски агенции, високотехнолошки конзорциуми, суверени нации без вселенски програми, медиуми и туристички компании, финансирани претприемачи и спонзорирани пронаоѓачи, како и инвеститори кои размислуваат за иднината, имаат свое место на Орбиталниот гребен“, соопшти компанијата во изјава.

„Повеќе од шеесет години, НАСА и другите вселенски агенции развиваат орбитални вселенски летови и вселенско домување, воведувајќи нови комерцијални операции кои ќе започнат оваа деценија“, рече Брент Шервуд, потпретседател на напредни развојни програми во Blue Origin.

„Ќе го прошириме пристапот, ќе ги намалиме трошоците и ќе ги обезбедиме сите услуги и удобности потребни за нормализирање на вселенските летови. Енергичниот деловен екосистем ќе расте во ниската орбита на Земјата, генерирајќи нови откритија, нови производи, нова забава и глобална свест“.

Еден од успешните проекти на Blue Origin е програма за суборбитален туризам што ги испраќа патниците до работ на вселената (и назад) во Њу Шепард. Во него веќе летаа над осум луѓе, меѓу кои и Безос, како и Вилијам Шатнер од Star Trek.

Други проекти, како што се ракетата Њу Глен и лендерот на Blue Moon, сè уште се во развој.

Слични Вести
Menu