Чешка компанија претстави паметни сообраќајни знаци

Чешката компанија Compactive, со седиште во Брно, претстави нови сообраќајни знаци, за кои тврди дека многу ќе придонесат за безбедноста на патиштата

Првиот презентиран знак е оној кој служи за предупредување на возачите дека се приближуваат до обележан пешачки премин. Станува збор за класичен знак кој е во сина боја и со рамка дебела неколку сантиметри, со додавање на уште две портокалови светла на врвот.

Знакот е опремен со уред кој ги детектира пешаците кои доаѓаат, па кога автомобилот се приближува истовремено се активира целото осветлување на сообраќајниот знак, што значи многу во услови на слаба видливост, а добредојдено е кога е ведро и чисто. Првиот таков сообраќаен знак е поставен во близина на основното училиште, што некако звучи најлогично, додека во експерименталната фаза, еден таков знак бил поставен во близина на детското игралиште во Брно, по што се појавил уште еден во близина на новото основно училиште. Заедничко за сите овие раскрсници е тоа што не се многу прегледни за возачите.

„Акцентот е ставен на безбедноста на децата, а нашето решение е десет пати поевтино од поставување на семафори, а во исто време е исто толку брзо како и вообичаената алтернатива“, вели Жилек, директор на Competitive. Самото поставување на знакот чини околу половина милион чешки круни, што е нешто повеќе од 19.700 евра во евра.

Значајно е да се каже дека новиот сообраќаен систем е енергетски независен, односно дека може да се приклучи на постоечката електрична мрежа или доколку не е достапна, ќе се задоволи со енергијата добиена со конверзија на сончевата енергија. Знакот вклучува камера и радар, кои синхроно одлучуваат кога е време да се активираат светлата на горниот дел од знакот.

Доколку властите сакаат, ваквиот сообраќаен знак би можел да се користи за собирање податоци за сообраќајот (број на возила, пешаци, брзина на автомобили на тој потег…), што е многу корисно за понатамошното постапување на одговорните служби.

Конечно, да кажеме дека таквите знаци се произведуваат во Чешка под брендот iisign, што може да се означи поинаку за „eye sign“. Со поставување на вакви знаци се зема предвид и намалувањето на бројот на ангажирани полицајци.

Слични Вести
Menu