(ВИДЕО) Подземна православна црква на Св. Илија на 9 метри длабочина

Бидејќи температурите во австралискиот Кубер Педи одат над 40- тиот Целзиусов степен, Србите дошле до идеја да изградат црква на длабочина од девет метри.

Во пустината на Јужна Австралија, има уникатен споменик, не само на српската, туку и на светската култура и архитектура. Православната црква на пророкот Илија се наоѓа на еден рид, под земја.

Србите мигрирани во Кубер Перди имаат потреба од духовен и религиозен живот. Бидејќи температурите во тој дел на Австралија надминуваат 40 С Ц, локалното население помислило да изгради црква длабоко под земја и така да се заштити но и да го одржи со векови православието. 

И Македонците од Австралија често ја посетуваат.

Уникатни фрески се издлабени во карпите, не само насликани, а иконостасот е насликан на стакло. Погледнете како изгледа уникатната црква на пророкот Илија.

Слични Вести
Menu