СЛИКА НА ВАН ГОГ ПРОДАДЕНА ЗА РЕЧИСИ 36 МИЛИОНИ ДОЛАРИ

Слика на Винсент ван Гог (1853-1890), украдена од нацистите за време на окупацијата на Франција, е продадена во Кристис во Њујорк за 35,9 милиони долари, се наведува на веб-страницата на аукциската куќа.

Сликата на Ван Гог „Meules de blé“ (Купишта пченица) од 1888 година е продадена за рекордни 36 милиони долари – речиси 6 милиони долари повеќе од максималната очекувана продажна цена.

.Акварелот со тема жетва, прикажува жени кои работат на нивите во Арл, Франција, пишува Си-Ен-Ен. Ван Гог сликал акварел во 1888 година, кога се повлекол во село во Франција поради лоша здравствена состојба.

Според каталогот на аукциската куќа Кристи, сликата првично му припаѓала на братот на Ван Гог, Тео, а подоцна добила нов сопственик, еврејски индустријалец, Макс Меировски, кој ја купил сликата во 1913 година.

Слични Вести
Menu