Instagram нуди огромни бонуси за објавување на Reels

Бидејќи TikTok ја надмина бројката од 1 милијарда активни корисници месечно, конкурентните платформи како YouTube Shorts, Snapchat Spotlight и Instagram Reels ги охрабруваат корисниците наместо тоа да ги објавуваат своите кратки содржини во нивните апликации. YouTube формираше 100 милиони американски долари фонд за создавачи за Shorts, Snapchat нуди парични награди за пријавување за предизвиците на Spotlight, а сега Instagram го зголемува својот удел во својата месечна бонус програма Reels Play.https://www.facebook.com/v3.2/plugins/quote.php?app_id=&channel=https%3A%2F%2Fstaticxx.facebook.com%2Fx%2Fconnect%2Fxd_arbiter%2F%3Fversion%3D46%23cb%3Df216552018d9d78%26domain%3Dporta.mk%26is_canvas%3Dfalse%26origin%3Dhttps%253A%252F%252Fporta.mk%252Ff36ec94ca3ee814%26relation%3Dparent.parent&container_width=740&href=https%3A%2F%2Fporta.mk%2F%3Fp%3D49588&layout=quote&locale=mk_MK&sdk=joey

Креаторите се збунети околу тоа кои фактори одредуваат колкав бонус имаат право од Instagram, а платформата не им помага да го разјаснат ова прашање. Instagram соопшти дека програмата е експериментална и се уште е во рана фаза. Но, недостатокот на транспарентност може да биде загрижувачки за креаторите кои ги користат овие платформи како извор на приходи. Бонусната програма дури и доживеа грешка оваа недела, поради што на подобните создавачи им се кажува дека всушност не се квалификуваат за исплата. Instagram, пак, соопшти дека оваа грешка е поправена.

Исто така, тешко е да се одреди како се пресметува бонус понудата на Instagram – на еден корисник на Reddit му биле понудени до 35.000 долари за над 58 милиони прегледи месечно. Мигел Лозада, стример на Twitch со околу 800 следбеници на Instagram, ја доби истата понуда од 8.500 долари како креаторот со 24.000 следбеници. Друг корисник со 59.000 следбеници рече дека му бил понуден бонус од 850 долари овој месец.

„Продолжуваме да ги тестираме исплатите додека ставаме се повеќе и повеќе креатори и очекуваме тие да варираат додека сè не биде уходано“, изјави Instagram за TechCrunch. „Дизајниравме бонуси за да можеме да помогнеме што е можно повеќе креатори на начин што е остварлив и носи значителен профит. Нашата цел е да ги направиме бонусите поперсонализирани со текот на времето.https://www.facebook.com/v3.2/plugins/quote.php?app_id=&channel=https%3A%2F%2Fstaticxx.facebook.com%2Fx%2Fconnect%2Fxd_arbiter%2F%3Fversion%3D46%23cb%3Df216552018d9d78%26domain%3Dporta.mk%26is_canvas%3Dfalse%26origin%3Dhttps%253A%252F%252Fporta.mk%252Ff36ec94ca3ee814%26relation%3Dparent.parent&container_width=740&href=https%3A%2F%2Fporta.mk%2F%3Fp%3D49588&layout=quote&locale=mk_MK&sdk=joey

Според страницата за поддршка на Instagram, овие бонуси ќе пристигнуваат малку по малку и се уште не се достапни за сите корисници. За почеток, овие бонуси се достапни само во САД.

Instagram, исто така, рече дека корисниците мора да имаат најмалку 18 години и да се усогласат со политиката за монетизација на партнерите на платформата, кои се малку нејасни. Според политиката, креаторите мора да одржуваат „доволна база на следбеници“, но Instagram не прецизира што се смета за „доволно“.

Слични Вести
Menu