Откриена скриена црна дупка во соседната галаксијa

Научниците открија уште една црна дупка која досега се криела во ѕвезденото јато на нашата соседна галаксија, Големиот Магеланов Облак.

Оваа црна дупка е оддалечена 160.000 светлосни години од Земјата и е 11 пати помасивна од нашето Сонце.

Астрономите ја пронајдоа користејќи го многу големиот телескоп на Европската јужна опсерваторија (ESO). Тие забележале дека нејзината гравитација влијае на движењето на блиската ѕвезда, која е околу петпати поголема од Сонцето, пишува CNN.

„Како што Шерлок Холмс ги следеше криминалците гледајќи ги нивните погрешни чекори, така и ние со лупа ја набљудуваме секоја поединечна ѕвезда во ова ѕвездено јато, обидувајќи се да најдеме докази за присуството на црни дупки кои не можеме директно да ги видиме“, рече астрономот Сара Сарачино од Универзитетот Џон Мурс во Ливерпул.

Иако црните дупки тешко се забележуваат, можеме да ги забележиме поради нивното влијание врз околните објекти, кога испуштаат рендгенски зраци кога материјата е вовлечена или кога создаваат гравитациски бранови кога ќе се судрат со друга црна дупка или неутронска ѕвезда.

Младо ѕвездено јато

Астрономите ја откриле оваа црна дупка кога виделе дека меѓу мноштвото ѕвезди една од нив се движи на многу посебен начин.

„Кога формира систем со ѕвезда, црната дупка влијае на нејзиното движење на суптилен, но видлив начин“, вели астрофизичарот Штефан Драјзлер од Универзитетот во Гетинген во Германија.

Ова е првпат астрономите да пронајдат млада црна дупка во исто така младо ѕвездено јато, старо само околу 100 милиони години; што е мал број во споредба со староста на некои други делови од универзумот.

Слични Вести
Menu