Здравата исхрана е првиот чекор кон поздраво срце. Затоа е важно да вклучите повеќе зеленчук, овошје, грав, цели зрна, здрави масти како маслиново масло и чисти протеини како риба и пилешко. Но, тоа не е доволно. Постојат многу корисни билки, чие редовно внесување ќе го одржува вашето срце здраво долги години.
Цимет
Циметот му помага на срцето на неколку начини. По студијата, откриено е дека мала дневна доза цимет го намалува нивото на вкупниот холестерол, „лошиот“ холестерол и триглицеридите во крвта. Исто така, го намалува шеќерот во крвта, штити од дијабетес, а со тоа го намалува ризикот од срцеви и мозочни удари.
Како да го користите: Посипете со овесна каша од цимет, додадете во шејкови, млеко, чај, пецива.
Кардамон
Една студија покажа дека кардамонот, кој често се користи во индиските јадења, може да го намали крвниот притисок. Истражувањата исто така покажуваат дека билката може да го намали ризикот од згрутчување на крвта.
Како да го користите : додадете го во вашите јадења.
Лук
Ако сакате да го подобрите здравјето на срцето, нема да погрешите со додавање на лук во вашата исхрана. Спроведени се многу студии за да се докажат придобивките од лукот. Го намалува крвниот притисок, го намалува вкупниот и LDL холестеролот до 10%.
Како да го користите : Додадете во супи, чорби,салати. Додадете го во различни јадења или јадете го одделно.
Ѓумбир
Овој зачинет корен може да го намали ризикот од висок крвен притисок, покажува една студија. Луѓето кои јадат повеќе од него уживаат во здраво срце. Авторите на студијата препорачуваат 2-4 грама (или околу ½ лажичка) дневно за да се спречат проблеми со срцето.
Како да го користите : исечете го и додадете го во салати. Можете да пиете и чај од ѓумбир.