Јужна Кореја го гради првиот пловечки град во светот

Јужна Кореја го освои светот со своите фантастични серии и филмови, но во 2025 година тие своите посетители ќе ги воодушеват и со својот прв пловечки град во светот.

Овој прв пловечки град на светот се наоѓа недалеку од крајбрежјето на Бусана. Со инфраструктурата која е целосно отпорна на поплави, овој вештачки остров ќе претставува совршен пример за самоодржлив имот кој го поддржува и ОН.

Враќајќи се на точката на издржливост, бројни градби ќе бидат опремени со соларни панели на своите кровови, кои ќе имаат инструментално значење во генерирање на електричната енергија и одгледување храна.

Жителите таму ќе живеат на „примарен растителен режим на исхрана“ што ќе ги намали потребите за простор, трошење енергија и вода.

UN Habitat, Оcanix и Busan Metropolitan City ќе работат на развојот на првиот светски самоодржлив прототип кој ќе им овозможи на луѓето да бидат безбедни од катастрофи предизвикани од климатските промени.

„Одржливите пловечки градови се дел од арсеналот на стратегија за климатските адаптации кои ни се достапни. Наместо борба со водата, ќе научиме да живееме во хармонија со неа. Се радуваме на развојот на природните базирани решенија низ концептот на пловечки град, а Бусан е совршен избор за прототип“, изјави Извршниот директор на UN HabitatМод Шариф.

Извор: Luxlife.rs

Слични Вести
Menu