Хрватскиот национален парк Бриони станува најновиот Син парк во светот

Националниот парк Бриони ја добива наградата Син парк и се приклучува на растечката Глобална мрежа за зачувување на морето.

Националниот парк Бриони во четвртокот влезе во историјата како најнов Син парк во светот. Институтот за зачувување на морето го одликува Бриони со наградата Blue Park на ниво на злато за постигнување на највисоките научно засновани стандарди за заштита и управување со морскиот живот. Националниот парк Бриони се приклучува на растечката мрежа од 21 Сини паркови ширум светот дизајнирани да ја заштитат и регенерираат биолошката разновидност на океанот.

Генералниот директор на Националниот парк Бриони, Марно Милотиќ, рече: „Голема чест е да се добие наградата Сини паркови што ги става MPA [поморските заштитени подрачја] во „светло на вниманието“, ги препознава нивните достигнувања „на терен“ и ги охрабрува да станат уште повеќе ефикасна за зачувување на океаните. Оваа награда оди на нашиот персонал, заедници, партнери и засегнати страни кои овозможуваат позитивни промени“.

Националниот парк Бриони, кој се наоѓа во северниот дел на Јадранското Море долж хрватскиот истарски брег, опфаќа 26,5 km2 морска површина околу 14 ненаселени острови. Кога паркот беше назначен во 1983 година, хрватската влада ја основа Јавната установа Национален парк Бриони, посветена на управувањето со националниот парк.

Одамна признат како посебно место за зачувување на биолошката разновидност, Бриони е исто така дел од мрежата на ЕУ на еколошки важни локации Натура 2000. Националниот парк Бриони штити значајни екосистеми од морска трева, вклучувајќи ја и една од најголемите ливади на тревата Нептун, ендемичен вид, на западниот брег на регионот Истра. Ливадите со морска трева поддржуваат високи нивоа на разновидност на морски животни со тоа што обезбедуваат хранење, засолниште и живеалишта за расадници за многу видови риби и безрбетници. Преселни видови на Црвената листа на IUCN, вклучително и желки и тесен делфин, и многу птици често ја посетуваат областа и ги користат нејзините изобилни ресурси. Ливадите од морската трева можат да ја заштитат закиселувањето на океаните и да одвојат големи количества јаглерод, а со тоа придонесуваат за отпорноста на климата.

Д-р Ленс Морган, претседател на Институтот за заштита на морето, рече: „Возбудени сме што гледаме нови ознаки на Синиот парк кои ја забрзуваат заштитата на најважните места во нашите океани. Националниот парк Бриони е совршен пример за важно и богато биодиверзално место за заштита, особено затоа што обезбедува отпорност на климата и засолниште на голем број загрозени видови желки, морски цицачи и важни птици.

Слични Вести
Menu