НАВИСТИНА ВРЕДИ ДА СЕ ПРОЧИТА: 5 КНИГИ ПРЕПОРАЧАНИ ОД БИЛ ГЕЈТС!

Можеби славниот милијардер не се рангира премногу добро на листата на глобално омилени личности благодарение на постојано растечката имагинација на теоретичарите на заговор, но нема сомнеж дека секој негов потег привлекува внимание. Овој пат особено не интересираше листата на топ наслови кои можат да бидат совршен новогодишен подарок луѓето кои сакаат да читаат.

Разбивач на кодови : Џенифер Даудна уредување на гени, генско уредување и иднината на човечката раса (Волтер Исаксон)

Во 2012 година, биохемичарката Џенифер Дудна и нејзините колеги ја открија алатката CRISPR, форма на „ генетски ножици “ што ја трансформираа науката за уредување на гени. Книгата на Волтер Исаксон ја раскажува приказната за тоа научно откритие и ги објаснува ветувањата и етичките предизвици, вклучувајќи го и фактот дека кинески научник користел технологија за уредување на геномите на два човечки ембриони – спротивно на прифатената научна практика – и тие деца ген. Фондацијата Гејтс финансираше неколку проекти кои користат CRISPR, од растенија дизајнирани да ги преживеат климатските промени до антитела кои би можеле да убијат патогени кои предизвикуваат маларија или технолошки познавања СИДА , така што Гејтс е многу, но вели дека сепак научил од книгата.

Илјада мозоци: нова теорија на интелигенција (Џеф Хокинс)

„Од сите теми што ги проучувам во последно време, една се издвојува по својата неверојатна сложеност: разбирање како клетките и врските во нашиот мозок доведуваат до свест и нашата способност за учење“, пишува Гејтс. Новата книга на технолошкиот претприемач Џеф Хокинс , еден од основачите на Палм Пилот, зборува за тоа како подобро разбирање на мозокот може да развие вештачка општа интелигенција или способност на вештачката интелигенција да научи и да разбере каква било задача што луѓето можат.

Клара и сонцето (Казуо Ишигуро)

Последниот роман на Казуо Ишигура ја раскажува приказната за робот по име Клара, програмиран за емпатија , кој делува како „ вештачки пријател “ на болно дете. Книгата е, во прво лице, раскажана од перспектива на робот. Гејтс забележува дека веќе се работи на придружниците на роботите, особено како начин да се помогне во ублажувањето на осаменоста на постарите луѓе . Роботите ќе бидат важен дел од иднината, предвидува тој, а фикцијата може да ни помогне да истражиме и разбереме како треба да изгледа.

Хамнет (Меги О’Фарел)

Хамнет, кој оваа година ја доби наградата за белетристика на Националниот круг на книжевни критичари , тргнува од фактот на Вилијам Шекспир – неколку години пред да го напише Хамлет , починал неговиот 11-годишен син Хамнет . Без да го спомене името Шекспир, О’Фарел истражува како деновите пред смртта на Хамнет можеле да влијаат на претставата. „ На крајот, Хамнет е приказна за тоа како смртта на синот ги прогонува неговите родители, додека Хамлет е приказна за тоа како смртта на родител го прогонува неговиот син “, пишува Гејтс. „О’Фарел умно ги поврзува двете и нуди трогателно објаснување за тоа како Шекспир ја канализирал својата тага и вина во пишување. Таа ме тера да се вратам и повторно да ја прочитам драмата“.

Проект Хајл Марија (Енди Вир)

Вир, авторот на Марс, има нов научно-фантастичен роман за професор по наука во средно училиште кој се буди во друг ѕвезден систем. Гејтс, кој отсекогаш сакал научна фантастика , вели дека не може да објасни што му се допаѓа во книга без спојлери, но ветува дека ќе биде забавен. „ Почнав во сабота и завршив во недела, и тоа беше одличен начин да го поминам викендот “, вели тој.

Слични Вести
Menu