Калциумот е основен макронутриент потребен за нормално функционирање на телото. Покрај тоа што е незаменлив за коските, заедно со другите елементи се грижи и за срцето, нервниот и хормоналниот систем. Храната секојдневно го снабдува организмот со калциум, дневниот внес е еден грам.
Пармезан
Зрелото тврдо сирење од Италија е складиште на калциум и низок холестерол. Може да се користи за болести на срцето и крвните садови. Само нормата на ден треба да биде не повеќе од 75 g, ова обезбедува дневна доза на калциум од 1000 mg. Пармезанот, во споредба со другите сирења, има помала калорична содржина, може да се додаде во диететски јадења. Покрај тоа, сирењето го компензира недостатокот на витамини А, Б, Д, што е особено важно за диетална исхрана.
Фета сирење
Ферментираниот млечен производ направен од кравјо млеко исто така го држи рекордот за калциум. Овој вид сирење содржи околу 630 mg. Така, 100 гр фета сирење содржи речиси 63% од дневните потреби за калциум. Сирењето е релативно нискокалорично, има околу 20 g маснотии наспроти 26 g пармезан. Ако лекарот препорача зајакнување на коските и забите, тогаш можете безбедно да вклучите малку младо сирење во вашата исхрана. Покрај тоа, јадењата со фета сирење се хранливи, здрави и вкусни.
Алва
Ако земеме на пример алва од сусам и кикирики, тогаш многумина ќе бидат многу изненадени. Семето од сусам е уште еден рекордер по калциум во нивниот состав. Во 100 g семе има речиси 780 mg од елементот. Според тоа, ова е 78% од дневните потреби наспроти 9,5% од урдата. Колку е воопшто здрав таков десерт? Се разбира, семките и јаткастите плодови содржат тони витамини и витални хранливи материи. Сепак, производот е доста калоричен, околу 500 kcal на 100 g Затоа, за таков појадок треба да се консултирате со нутриционист. Во исто време, составот на алва ќе ја подобри состојбата на забите, косата, кожата, ноктите.
Риба
Една од достапните сорти на риба на домашната трпеза се сардините. Конзервираната риба во масло квалитативно се разликува по содржината на калциум. Токму во оваа форма ја стекнува максималната вредност – 380 mg. Ова не ја покрива целата дневна доза, но може да биде дел и од урамнотежена исхрана. Високата содржина на калциум ја обезбедуваат коските омекнати по долготрајно готвење. Бонус за употребата на таква конзервирана храна ќе биде и рибиното масло, кое не е помалку корисно за телото. Производот е исто така калоричен, треба внимателно да се користи со диетална исхрана. Конзервирана храна не се препорачува за проблеми со гастроинтестиналниот тракт.
Чоколадо
Содржината на калциум во млечното чоколадо е околу 24% од дневниот внес. Во исто време, чоколадото е многу вкусно, а стандардната тежина на едно чоколадо е само 100 гр. Односно, со помош на едно чоколадо можете лесно, да ја покриете потребната доза на калциум. Но, високата содржина на калории и шеќер го прават таквиор производ сомнителен снабдувач на калциум. Покрај наведените производи, има и многу други интересни опции. На пример, брокула, зелка, млеко. Главната работа е да се користи храна добра за телото.