Мачки предизвикале 100 пожари во Јужна Кореја

Сопствениците на домашни миленици во Јужна Кореја беа повикани да бидат внимателни откако мачки предизвикаа повеќе од 100 пожари во последните три години.

Во соопштението на Одделот за пожари и катастрофи во Сеул се наведува дека мачки предизвикале вкупно 107 пожари во куќи во периодот од јануари 2019 година до ноември оваа година, пренесува CNN.

Се верува дека мачките предизвикале пожар со вклучување на електрични шпорети, бидејќи можат да ги вклучат со скокање на копчиња чувствителни на допир, а кога ќе се прегреат, уредите може да се запалат.

Во пожарите се повредени четири лица, од кои нешто повеќе од половина избувнале додека сопствениците на домашни миленици биле надвор, се додава во соопштението.

Одделот, исто така, ги советуваше сопствениците на мачки да ги отстранат запалливите предмети и предложи употреба на електрична плоча за готвење со функција за автоматско заклучување за да се спречи ризикот од пожар.

Според Секторот, 31 ваков пожар се случил во периодот од јануари до септември 2019 година, што е значително зголемување во однос на само осум во 2016 година.

Слични Вести
Menu