Паметен покрив ги топли куќите во зима, а ги лади на лето

Научници од лабораторијата на Универзитетот Беркли создадоа паметен кров кој ги држи зградите топли во текот на ладните зимски месеци, а ладни кога ќе се стопли времето. Посебниот слој за кровот е составен од систем за разладување кој ја рефлектира сончевата светлина и топлината кога е топло и потоа автоматски се сиклучува на зима. Истражувачите велат дека нивниот систем ќе помогне да се намали потрошувачката енергија во текот на целата година.

Радијациските разладни системи кои имаат одличен потенцијал за залувување на енергијата и за генерирање енергија кога нема доволно сончева светлина. Лани група научници од Универзитетот Стенфорд открија дека работеле на антисоларни панели кои можат да произведуваат електрицитет, ноќе преку радијативно разладувањe.

Радијативното разладување е феномен кој се случува природно каде што површини кои се директно изложени на сонце емитуваат топлина во воздухот во форма на термална радијација.

Кај новиот паметен кров научниците од Беркли имале за цел да развијат материјал кој ќе ги разладува зградите на лето, но автоматски ќе почнат да зачувуваат топлина на зима. После првичните тестови тие создале материјал кој го нарекуваат TARC (temperature-adaptive radiative coating). Нивниот труд е објавен во весникот Science.

Слични Вести
Menu