Што треба да пиеш ако почне да ти слабее видот?

Дали некогаш си чул дека спирулина се пие и за подобрување на видот? Спирулината може да им користи на твоите очи на многу начини само затоа што содржи голема доза бета каротен. 

Штом стаса во твоето тело, бета каротенот се конвертира во витамин А. Бетакаротенот не е витамин A, туку нешто што треба да стане витамин. 

Зошто да пиеш бета каротен, а не синтетички витамин А?

Предноста во консумирање бета каротен наместо синтетички витамин А, е тоа што не постои опцијата да се предозираш од витаминот. Кога телото го конвертира бета каротенот во витамин А, тоа ја конвертира само количината што му е потребна.

Според препораките на Националниот Институт за здравје, мажите треба да внесуваат околу 3.000 интернационални единици витамин А дневно, а жените околу 2.300. Ајде да видиме колку од овие вредности може да ги задоволи спирулината.

Со само 100 грама спирулина, ти ќе успееш да внесеш 352.000 интернационални единици витамин А. Што значи, ако пиеш спирулина, ти никогаш нема да се соочиш со дефицит од витамин А.

Спирулината делува подобро од синтетичкиот витамин А

Еден од главните проблеми со синтетичките витамини е нивната слаба апсорптивност. Ниту еден синтетички витамин А не може подобро и побрзо да се апсорбира од бета каротенот во спирулината кој секако на крај ќе стане високо ефективен витамин А.

Студијата објавена во магазинот Plant Foods for Human Nutrition, го испитуваше ефектот од синтетичкиот витамин А и витаминот А добиен преку консумација на бета каротен од спирулината.

Во студијата, една група глувчиња биле дозирани со синтетички витамин А, додека другата група глувчиња пиеле спирулина. Резултатите покажале дека концентрацијата на витамин А била повисока во телото на глувчињата кои пиеле спирулина.

Сигурно многумина ти имаат кажано да јадеш моркови за да го подобриш видот, но никој не го вели истото за спирулината и тоа мора да се смени. Спирулината има повисоко ниво на бета каротен од морковите, од слаткиот компир од сите други намирници.

Како витаминот А го подобрува здравјето на очите?

Витаминот А ја штити рожницата или надворешната површина на окото. Ова е особено важно за да имаш добар вид. Ако рожницата не е заштитена, таа лесно може да се оштети, а тоа доведува до замаглување на видот, болка во окото (чувство како да имаш нешто во окото), очно црвенило.

Витаминот е клучен и за нормалното функционирање на очната ретина. Учествува во конвертирањето на светлосната енергија во нервни импулси кои се случуваат во ретината. Освен што го обезбедува нејзиното нормално функционирање, витаминот А ја штити ретината од згрутчени наслаги познати како димери на витамин А. Овие згрутчувања можат да предизвикаат комплетно губење на видот во некои случаи, затоа заштитата на ретината е многу важна.

Слични Вести
Menu