КОГА И КАКО ДА ЗЕМАТЕ КАЛЦИУМ

Научно е докажано дека човечкото тело троши минимална количина од овој микроелемент во текот на денот, а максимална во текот на ноќта. Ако нема доволно калциум, телото “ позајмува“ од коскеното ткиво, што предизвикува проблеми со крвните садови.

Дефицитот можете да го пополните со помош на специјални лекови (препишани од лекар), при земање на кои мора да се придржувате до следниве правила:

  • земајте со оброци, не комбинирани со производи кои промовираат отстранување на калциум од телото;
  • пиј многу вода;
  • строго следете ја пропишаната доза.

Многу луѓе се обидуваат да го надополнат недостатокот на микронутриенти со јадење мелени лушпи од јајца, брашно од коски или школки . Но, таквиот пристап може да предизвика голема штета на здравјето , бидејќи користејќи такви извори на калциум, невозможно е да се пресмета точната доза, а покрај тоа, тие можат да предизвикаат алергии.

При земање на препарати кои содржат калциум , важно е да не се заборави потребата од редовна физичка активност , само на тој начин ќе може да се зајакнат зглобовите и коските.

Слични Вести
Menu