ЧАЈОТ ГИ ШТИТИ ЗАБИТЕ И НЕПЦАТА

Смирувачка шолја чај носи насмевка на лицата на повеќето луѓе. Сепак, друго откритие на научниците би можело да го направи уште пошироко.

Тие откриле дека пиењето најмалку три шолји чај дневно ги одржува забите во добра состојба, намалувајќи го ризикот од кариес. Преглед на постоечките истражувања покажа дека црниот чај помага во борбата против два вида бактерии – Streptococcus mutans и Lactobacillus, поврзани со кариес и болести на непцата.

Најефективната доза на чај е 3-4 шолји дневно, вели водачот на студијата д-р Кери Рокстон. Истражувачите исто така откриле дека црниот чај се бори со расипување на забите дури и ако додадете малку шеќер.

Зелениот чај има сличен ефект и исто така помага да се спречи лошиот здив со неутрализирање на состојките кои придонесуваат за него. Д-р Ракстон рече дека има причина да се верува дека пиењето чај спречува губење на забите. Таа забележува:

„Сигурен сум дека вестите ќе бидат добро прифатени од стоматолозите и хигиеничарите додека тие продолжуваат да ја едуцираат земјата за потребата од подобра орална нега.

Д-р Рокстон објаснува дека кога бактериите во устата комуницираат со јаглехидратите, се создава киселина која ја разградува забната глеѓ, предизвикувајќи оштетување што предизвикува пломби или губење на забите. Црниот и зелениот чај го намалуваат воспалението и го спречуваат растот на бактериите. Чајот содржи антиоксиданси наречени флавоноиди и катехини кои штитат од микроби.

Студијата исто така покажа дека зелениот чај може да помогне во слабеењето со зголемување на потрошувачката на енергија и стимулирање на согорувањето на повеќе масти. Редовното консумирање го зголемува трошењето на енергија за 4-5% и оксидацијата на мастите, т.е. елиминацијата на мастите кои инаку би се акумулирале во телото се зголемува за 10 до 16%.

Слични Вести
Menu