10 МАЛИ КОМУНИКАЦИСКИ ТРИКОВИ КОИ ЈА ПОДОБРУВААТ ВРСКАТА

  1. Воздржете се од постојани критики.

Критиката е една од најчестите причини за влошување на односите. Ако не земете во предвид колку и како го критикувате партнерот, можете брзо да го изгубите. Човечкото его е дизајнирано да не толерира премногу критики. Ако се прашувате зошто вашиот партнер брзо презема одбранбена или навредлива улога кога го критикувате, тоа е затоа што ние сме дизајнирани да ги браниме нашите сопствени мислења и сфаќања во одредени ситуации. Бидете умерени и поштедете се од критиките секогаш кога можете.

  1. Давајте изјави во свое име.

Кога кажувате нешто, користете „јас“ наместо „ти“ или „ние“. Ова е особено важно кога критикувате или не се согласувате. Зборувајте за себе. Не мора да напаѓате со „ти“ , прави го ова или она.

  1. Бидете подготвени за одмазднички штрајк.

Кога комуницирате, треба да бидете подготвени дека другата страна може да има поинакво мислење. Подгответе се да го прифатите без веднаш да го осудите. Ова не мора да значи дека се согласувате со туѓото гледиште. Тоа значи прифаќање и анализирање без бомбардирање со напади и убедувања. Дури и кога го критикувате партнерот, треба да бидете подготвени да го слушнете неговото мислење. Можеби не ви се допаѓа, но мора да прифатите туѓо гледиште.

  1. Присуствувајте и учествувајте.

Многу е важно да имате присуство во комуникацијата. Ако партнерот ви каже нешто, а вие не го слушате, а по неколку минути го прашате што ви кажал пред малку, тоа не е само навредливо – тоа е знак за целосно раздвојување. Ставете се во негова кожа и замислете како би се чувствувале доколку не ве слуша кога му кажувате нешто.

  1. Дајте му слободен простор кога му треба.

Не може секој разговор да биде толку интензивен како претходниот. Не очекувајте дека секогаш кога ќе разговарате за нешто и двајцата ќе бидете фокусирани, намерни и со еднаква ревност во комуникацијата. Секој има свои моменти. Секојдневниот живот е зафатен. Можеби нема потреба или сакате да зборувате за нешто важно денес. Дајте си време. Не форсирајте комуникација само затоа што морате.

  1. Не прекинувајте.

Добар трик за здрава комуникација е слушањето. Ако можете да научите да слушате без прекин, тоа ќе ви помогне да ја развиете вашата врска на повисоко ниво. Прекинувањето и разговорот преку другиот се страшни навики кои се деструктивни и не водат до рамнотежа во врската.

  1. Чувајте се под контрола.

Дури и кога точката на вриење ќе се искачи до максимум, потрудете се да не ги изгубите нервите. Колку и да звучи тешко, понекогаш и невозможно, обидете се да си го повторите тоа. Губењето на нервите може да ве предиспонира да кажувате работи за кои ќе зажалите. Па дури и да се извините после тоа, каменот ќе биде фрлен.

  1. Прашајте.

Не можете да очекувате читањето мисли да ви биде втора природа. Некои луѓе грешат да погодат што мисли нивниот партнер затоа што мислат дека добро го познаваат. Без разлика колку добро познавате некого, не можете да бидете целосно сигурни во неговите мисли и ставови. Затоа секогаш прашувајте. Нема ништо лошо или срамно во ова, напротив. Поставувањето прашања помага да се разјаснат ситуациите и може да ви помогне да изградите здрави односи.

9. Изразете благодарност.

Забележете ги малите и големите гестови на вашиот партнер. Пофалете го кога тоа го заслужува. Бидете сигурни да давате комплименти кога има причина за тоа. Комуникацијата се зајакнува и со славење на сите мали победи кои партнерот ги постигнал и сте ги постигнале како пар.

  1. Не заборавајте да кажете „те сакам“.

Можеби сте долго време заедно и знаете дека се сакате, но тоа не значи дека повеќе не треба да си кажувате. Не заборавајте да се потсетите со зборови дека се сакате, а не само со гестови. Љубовта звучи некако поубаво и многу значи кога се изразува со зборови. Ушите сакаат да слушаат, а тоа го загрева срцето.

Слични Вести
Menu