Хрватска наскоро ќе добие “Монте Карло” дестинација

Од почетокот на првиот мандат јасна е една од главните цели на актуелната градска власт. Заедно со грижата за младите и изградбата на комунална инфраструктура, уредувањето на крајбрежниот дел на Каштела е главен приоритет, за што сведочат милионските инвестиции во веќе непрепознатливиот брег долг повеќе од 20 километри, лоциран покрај уникатниот залив Каштела.

Каштела е единствена по многу нешта. Се состои од седум села, без класичен центар и е единствениот град во Хрватска со шест поштенски кодови. Веројатно е единствениот во светот кој директно се граничи со два града на УНЕСКО со најстарата маслинка стара повеќе од 1.500 години. Тоа е град со три фудбалски клуба, три противпожарни бригади, три карневали, а наскоро ќе стане хрватски „Монте Карло“, дестинација со близу 20 километри крајбрежје како предуслов за развој на туризмот и економијата.

На Денот на градот, кој се одбележува на 4 март, Слободна Далмација разговараше со Денис Ивановиќ, градоначалник на вториот по големина град во сплитско-далматинската жупанија, за реализираните проекти, но и за оние што ќе следат на крајбрежниот дел на Каштела.

„Уште пред да станам градоначалник, односно во предизборната кампања, ветив дека фокусот на мојата работа ќе биде уредувањето. Така нормално, ова е приоритет за градските власти и за оние на повисоките нивоа, од жупанија до држава. одењето во вистинската насока сведочи фактот дека активниот проект за изградба на ново пристаниште и крајбрежје во Каштел Стари моментално е во завршна фаза и покрај здравствената криза околу пандемијата на коронавирус.

Ова е финансиски најскапиот проект на Капетанијата на жупанија од неговото постоење, во кој од нашиот буџет беа вложени речиси 15 милиони куни. Во исто време, остатокот од средствата беа обезбедени од Капетанијата на пристаништа на сплитско-далматинската област и други извори. Со овој проект е изграден бранител долг речиси 200 метри. Дополнително, уредени се вкупно 9.500 квадратни метри од крајбрежниот појас, со каменоделство, хортикултурно уредување и поврзување на наутичка електрична енергија и вода.

Преку овој проект, жителите на Каштела ќе добијат 150 комунални лежајни за живеалиштето, односно за оние кои користат чамци за забава и спорт, но и целосно го менуваат изгледот на стариот дел на Каштел Стари“, вели Ивановиќ.

Инвестицијата е вредна речиси 50 милиони куни. Покрај 15-те милиони од градот, Капетанијата на окружни пристаништа одвои околу 30 милиони куни. Остатокот од парите ги обезбеди Сплитско-далматинската жупанија, државата и Министерството за море.

Слободна Далмација

Слични Вести
Menu