КАКО ГНЕВОТ МУ ШТЕТИ НА НАШЕТО ЗДРАВЈЕ?

Веројатно не постои личност која понекогаш не се лути кога се расправа, денот не и е најпродуктивен или има друга причина што и ги зголемила негативните емоции и реакции. Во такви ситуации треба брзо да се реагира и да го отфрлиме гневот.

Сепак, можеме постојано да бидеме лути, особено ако често размислуваме за негативни ситуации, луѓе кои нè навредиле, повредиле итн. Не ни сфаќаме како подлегнуваме на гневот додека тој предизвикува сериозна штета на нашето здравје.

За каква штета се работи?

Зголемен ризик за здравјето на срцето

Според западните експерти, најголемата физичка штета што гневот ја предизвикува на здравјето на срцето е тоа што „во рок од два часа од изливот на гнев, ризикот од срцев удар се удвојува“, вели д-р Крис Ајкон, доктор на Медицинскиот факултет на Универзитетот Вејк Форест.

„Потиснатиот гнев, кога го изразувате индиректно или правите големи напори да го контролирате, е поврзан со срцеви заболувања“, додава тој. Затоа е поважно нашиот гнев да биде конструктивен, односно да го споделиме со личноста на која сме лути за да ја намалиме ситуацијата на напнатост. Воздржаниот гнев се чувствува со денови, со недели.

Лутината го зголемува ризикот од мозочен удар

Уште една причина да научите да не се лутите за сè и брзо да го елиминирате стресот. Според научниците, луѓето со аневризми имаат до 6 пати поголеми шанси да добијат мозочен удар по излив на гнев. Најбрзиот и најлесниот начин да ја намалите напнатоста е да вдишувате и издишувате полека и длабоко неколку пати, да ја промените средината во која се наоѓате, на пример, со прошетка.

Ослабен имунитет

Лутината е стрес, а кога често сме изложени на неа, нашиот имунитет се влошува. Почнуваме почесто да страдаме од настинки, грип и други болести. Студијата на истражувачите од Универзитетот Харвард покажа дека кај здравите луѓе, дури и потсетувањето на луто искуство од минатото предизвикува шестчасовен пад на нивото на антителата на имуноглобулин А, што нè штити од надворешни агенти.

Се зголемува анксиозноста

Можеби не се сомневате, но анксиозноста и лутината можат да одат рака под рака. Во една студија од 2012 година објавена во Когнитивно бихејвиор терапија, истражувачите откриле дека гневот може да ги влоши симптомите на генерализирано анксиозно растројство, кое се меша во секојдневниот живот.

Лутината е поврзана со депресија

Бројни западни студии ја поврзуваат депресијата со агресијата и изливите на гнев, особено кај мажите. Во депресија, пасивниот гнев, кога размислувате за тоа, но никогаш не преземате акција, е вообичаен, додаваат научниците. Затоа е важно да се отфрли гневот, да не се фокусира толку многу на настанот, на луѓето кои го предизвикуваат.

Научниците додаваат дека секоја активност што го одвлекува вниманието од гневот, како спорт, омилено хоби, масажа, прошетка во парк и слично, е добар начин да се справите со неа. Нашиот ум се фокусира на добри работи и нема место за лутина.

Слични Вести
Menu