Како сокот од Цреша го подобрува вашиот организам?

Истражувањата покажуваат дека одреден тип на сок може да биде толку ефикасен за здравјето што некои луѓе тврдат дека во пракса има супер способности:

Ја ублажува болката како аспирин.

Извонредно моќни антиоксидантни способности.

Значајни придобивки во борбата против срцевите заболувања.

Способност да се смири мускулната треска.

Истражувачите ги припишуваат сите овие способности на сокот од цреша.

Овошјето и неговиот сок уживаат заслужена популарност. Научниците кои истражуваат сок од цреша често истураат суперлативи кои се очекува да се слушнат во медицинско шоу, а не од медицински истражувачи.

Црешите и сокот од цреши имаат уште една способност која може да биде особено корисна за милиони луѓе со проблеми со спиењето: тие се природен извор на мелатонин, хормон кој го намалува ризикот од несоница.

Како што старееме, способноста на телото да одбие оксидативно оштетување се забавува, што го прави телото поранливо на перипетиите на возраста. Студиите за оксидативен стрес кај постари мажи и жени покажаа дека сокот од цреша помага да се запрат овие типови на промени.

Сите овие студии ги откриваат извонредните здравствени придобивки поврзани со сокот од цреша. И истражувачите се надеваат дека ќе најдат уште повеќе придобивки. Но, и покрај тоа, има доволно за да биде вредно за речиси сите да уживаат во овој живописен природен пијалок.

Слични Вести
Menu