Како водата влијае на негативни емоции?

Истражувањата покажуваат дека миењето не само што е добро за хигиената, туку помага и да се ослободите од негативните емоции. Престојот во чисти соби исто така добро влијае на нас.

Миењето може да ви помогне да се ослободите од негативните емоции. Не само физичката, туку и менталната хигиена е клучна за нашето ментално здравје. Позитивните мисли и чувства се исто така од големо значење за ефектот да биде целосно развиен. Според истражувачите, повеќето луѓе во светот не обрнуваат доволно внимание на малите работи во секојдневниот живот поради кои може да се чувствуваат многу подобро.

Емоциите се мијат со сапун и вода
Многу истражувачи долго време се обидуваат да ја воспостават врската помеѓу умот и телото.
Со миење раце, туширање или дури само размислување за овие активности, можеме да го „измиеме“ неморалот, непријатните чувства и опсесивните сомнежи“, изјавува Спајк Ли универзитетски истражувач.

Излегува дека миењето како метафора за чистење во голема мера влијае на нашата психа. Има едно „но“. Водата ќе ја измие не само нервозата, туку и ентузијазмот и забавата. Експертите предупредуваат дека ефектот на чистење помага да се ослободите од придружните емоции, без разлика дали се негативни или позитивни. Водата го намалува влијанието на претходните искуства и ситуации.
Доколку сте позитивни или возбудени, тушот или кадата може да ги „измие“ и овие чувства.

Запомнете кога сте направиле нешто неетичко
За да го проучат влијанието на миењето и чистотата врз емоционалната состојба и верувањата на луѓето, истражувачите побараа од група луѓе да го проценат својот и моралот на другите. Субјектите биле поделени и подложени на различни влијанија. Прво, од сите било побарано да се сетат на еден неетички чин што го направиле во минатото. Потоа, со помош на специјални психолошки тестови им било мерено нивото на вина. Некои учесници биле тестирани во чиста просторија, други во нечист, валкан простор. Некои од испитаниците имале пристап до бактерицидно миење раце и можност да направат добро дело по експериментот. Какви биле резултатите?

Чисто тело = чиста совест?
 Учесниците кои биле тестирани во валкани простории имале понизок резултат за моралот на другите од оние кои биле тестирани во чисти ентериери. Луѓето кои користеле средство за чистење раце се чувствувале помалку виновни за грешките што ги направиле отколку оние што не користеле. Исто така, се покажало дека учесниците во групата за миење раце помалку се одлучувале да учествуваат во добра кауза (истражувачите предложиле волонтирање). Истражувачите велат дека миењето раце веројатно ги поттикнало да мислат дека немаат потреба да се поправаат или да помагаат бидејќи не чувствуваат никаква вина.

Слични Вести
Menu