Брокулата е зелен зеленчук кој изгледа како минијатурно дрво. Содржи цела палета на хранливи материи. Богат е со витамини, минерали, влакна и антиоксиданси. Еве некои од здравствените придобивки од јадењето брокула:
- Богат со витамини, минерали и биоактивни соединенија
Брокулата може да се јаде варена или сирова – и двете се сосема здрави. Различните начини на готвење, варење, пржење, пареа и готвење во микробранова печка влијаат на нутритивниот состав на зеленчукот, особено ја намалуваат содржината на витамин Ц. Парењето е најнежниот начин на обработка. Сепак, сирова или варена, брокулата е одличен извор на витамин Ц. Само половина чаша (78 грама) варена брокула обезбедува 84% од референтната дневна доза на витамин – повеќе од половина портокал.
- Содржат моќни антиоксиданси кои имаат заштитно дејство
Антиоксидансите се молекули кои ги спречуваат или неутрализираат процесите на оксидација предизвикани од слободните радикали. Главното својство на овие супстанции е да ги уништуваат слободните радикали во нашето тело, како што се тешките метали и токсините и да не штитат од многу болести. Антиоксидансите содржани во брокулата, како што е аскорбинската киселина (витамин Ц), се едни од оние корисни материи кои ја подобруваат нашата имунолошка одбрана.
Брокулата има високо ниво на глукорафанин. Тоа е соединение кое се претвора во моќен антиоксиданс наречен сулфорафан за време на варењето. Според истражувањата, сулфорафанот има многу придобивки за нашето здравје: го намалува шеќерот во крвта, нивото на холестерол, оксидативниот стрес и развојот на хронични болести. Потребни се повеќе истражувања за да биде целосно јасна неговата улога во човечкото тело.
Брокулата содржи антиоксиданси лутеин и зеаксантин, кои можат да го спречат оксидативниот стрес и оштетувањето на клетките на очите.
- Намалете го воспалението
Брокулата содржи различни биоактивни соединенија за кои е докажано дека го намалуваат воспалението во ткивата на човечкото тело. Каемферол, флавоноид во брокулата, има моќно антиинфламаторно дејство. Студиите меѓу пушачите, исто така, откриваат дека јадењето брокула значително го намалува воспалението.
- Заштитете од некои видови на рак
Растовите зеленчуци, како што е брокулата, содржат различни биоактивни соединенија кои можат да го намалат оштетувањето на клетките предизвикани од одредени хронични болести. Многу студии покажаа дека јадењето на крстовиден зеленчук може да заштити од некои видови на рак, како што се ракот на дојката, простатата, желудникот, бубрезите или мочниот меур. Иако овие податоци се охрабрувачки, тие не се доволни за да се даде дефинитивна изјава за улогата на брокулата во превенцијата од рак.
- Антиоксидансите и влакната помагаат во контролата на шеќерот во крвта
Јадењето брокула може да ја подобри контролата на шеќерот во крвта кај луѓето со дијабетес. Студијата кај луѓе со дијабетес тип 2 покажа значително намалување на отпорноста на инсулин кога јадете никулци од брокула секој ден во текот на еден месец. Брокулата е многу добар извор на диетални влакна (влакна). Истражувањата покажуваат дека високиот внес на влакна е поврзан со пониски нивоа на шеќер во крвта и подобра контрола на дијабетесот.
- Одржувајте го здравјето на срцето
Зголемените нивоа на лошиот ЛДЛ-холестерол и триглицеридите се познати како главни фактори на ризик за срцеви заболувања. Истражувањата покажуваат дека брокулата може да го одржува здравјето на срцето. Специфичните антиоксиданси кои ги содржи го намалуваат ризикот од срцев удар.
Студијата откри значително намалување на триглицеридите и лошиот холестерол кај луѓето кои земаат додатоци од брокула.