ОВАА ПРОЛЕТНА БИЛКА Е НАЈМОЌНИОТ ПРОЧИСТУВАЧ НА КРВТА

Оваа пролетна билка е најдобриот начин за чистење на крвта од сите токсини во неа. Станува збор за копривата, која е особено почитувана во народната медицина. Неговите корисни својства се одредуваат со присуството на биолошки активни компоненти: витамини, хистамин, гликозиди, флавоноиди, танини и други. Го забрзуваат метаболизмот и помагаат во чистење на крвта. Утврдено е дека копривата ја стимулира хематопоезата и делумно ги промовира процесите на згрутчување, особено ако се зема во форма на силна алкохолна тинктура.

Како оваа билка влијае на крвта?

Нашироко се верува дека копривата ја згуснува крвта. И во овој поглед, не се препорачува за склони кон згрутчување на крвта, проширени вени, атеросклероза и други болести. Ваквото мислење се должи на фактот што копривата содржи витамин К (поточно форма на K1 филоквинон), кој навистина придонесува за згрутчување на крвта во случај на оштетување (рана, гребнатинка).

Што се однесува до водените екстракти (супа, чај, лушпа), како и свежите лисја и стебла, тие не влијаат значително на формирање на згрутчување на крвта.

Индикации за употреба на билката

Листовите и стеблата на копривата се користат за превенција и третман на разни болести на респираторниот, кардиоваскуларниот и други телесни системи. Билката се препорачува за крварење, хемороиди, проблеми со црниот дроб и жолчното кесе, туберкулоза, гихт, ревматизам, голема кашлица, анемија, алергии.

Копривата ја прочистува крвта и го зајакнува организмот. Затоа, може да го користат и здрави луѓе за спречување на вирусни инфекции, зголемување на отпорноста на стрес и спречување на метаболички нарушувања.

Начини за земање коприви

Чај

Истурете 10 g (1 лажица) сушена коприва со чаша врела вода. Почекајте три часа (до целосно ладење), а потоа филтрирајте. Пијте 1/2 од чајот наутро, а остатокот навечер.

Времетраење на земањето на билката

Времетраењето на консумирање не е повеќе од 1 месец, во ретки случаи до 3 месеци, со 1-неделни паузи на секои 3-4 недели.

Важно: Написот е само за информативни цели и не може да ја замени консултацијата со лекар или фитотерапевт! Консултирајте се со специјалист пред да земете билки!

Слични Вести
Menu