КАКО ДА ДОЗНАЕТЕ КАКОВ ТИП НА КОЖА ИМАТЕ

За ефикасна нега на лицето потребно е правилно да се одреди типот на кожата. Во зависност од состојбата на водено-липидната структура, се разликуваат следните типови на кожа:

· Сува;
· Нормална;
· Комбинирана;
· Мрсна.

Нормална кожа
· беж-розов тен;
· чиста;
· нежна;
· еластична;
· мали пори;
· без црни точки
· Не се лупи и нема црвени дамки.

Многу е едноставно да се одреди нормалниот тип на кожа: по миењето со вода нема чувство на затегнатост, а наутро, кога ќе го бришете лицето со сува салфетка, таа останува сува.

Сува кожа
· розово-жолта боја;
· тенка;
· порите се речиси невидливи;
· рана појава на брчки.

Овој тип – сува кожа можете да го одредите на следниот начин: после миење со сапун се јавува чувство на затегнатост, пецкање, црвенило. Наутро, кога ќе го натопите лицето со сува крпа, тоа останува суво.

Комбинирана кожа
Во пределот на образите – нормална, Т-зона (чело, нос, брадата) – мрсна.
· Зголемени пори на носот, брадата и челото;
· Кожата околу образите – нормална или со дамки и лупење;
· Карактеристичен сјај во Т-зоната;
· Формирање на црниточки во Т-зоната.
Имајте на ум дека комбинираната кожа може да се лупи кога е дехидрирана. За да го одредите типот на комбинирана кожа, натопете го лицето со сува крпа, ако само во центарот на пешкирот се појави мрсна дамка, имате комбинирана кожа.

Мрсна кожа
Мрсната кожа е почеста кај младите за време на пубертетот.
· боја жолто-сива;
· зголемени пори;
· црнки и акни;
· кожата е груба и нерамна;
· често има пигментни точки;
· кожата има мрсен сјај;
· речиси без брчки.

Овој тип на мрсна кожа можете да го одредите на следниот начин: наутро натопете го лицето со сува салфетка, ако се појават мрсни дамки на челото, носот, брадата и образите, имате мрсна кожа.

Чувствителната кожа е комбинација од горенаведените типови на кожа.

Чувствителна кожа
· тенок слој;
· розова боја;
· чести иритации;
· често се јавува лупење;
· проширени крвни садови (купероза) се чести;
· по миење со вода можете да се појави црвенило;
· црвенило и лупење се појавуваат кога е изложена на мраз или ветер.

Слични Вести
Menu