ЗДРАВСТВЕНИ ПРИДОБИВКИ ОД ЛИМОНОТ

Лимоните се корисни за одржување на здравјето и зајакнување на имунолошкиот систем. Студијата на агруми, како што се лимоните, покажа дека нивните антиоксидантни, антиинфламаторни и антиканцерогени својства имаат заштитен ефект врз телото.

Лимоните може да се користат на многу начини за подобрување на вашето здравје. Од античко време, лимоните се користат како лековити плодови. Тие се одгледуваат во Кина и Индија околу 2.500 години.

Ајде внимателно да погледнеме како можете да имате корист од исцелителната употреба на лимоните и сокот од лимон во вашата секојдневна исхрана.

Лимони за зајакнување на имунолошкиот систем

Лимонот е неверојатно цитрусно овошје кое го зајакнува имунолошкиот систем и ви помага да останете здрави бидејќи содржи витамин Ц.

Здравиот имунолошки систем е од суштинско значење за спречување на инфекции како настинка и грип. Студиите за ефектите на витаминот Ц врз зајакнувањето на нашиот имунитет покажуваат дека тој има заштитно дејство.

На пример, истражувачите откриле дека зголемувањето на внесот на витамин Ц (кој се наоѓа во лимоните) може да го намали времетраењето на настинката. Витаминот Ц го подобрува целокупниот имунолошки систем. Витаминот Ц во сокот од лимон, исто така, може да помогне да се намалат симптомите на алергија.

Позитивните ефекти на витаминот Ц врз вашиот имунолошки систем, исто така, се покажа дека спречува многу други инфекции. Студија од 2006 година покажа дека витаминот Ц го намалува воспалението и ја зголемува отпорноста на инфекции. Студијата покажа дека земањето витамин Ц со цинк може да ја намали сериозноста на респираторните инфекции како пневмонија и дијареа.

Лимоните имаат антиоксиданси кои можат да помогнат во заштитата од срцеви заболувања.

Една од придобивките од консумирањето кора од лимон е тоа што може да помогне во спречување на кардиоваскуларни болести и срцеви заболувања.

Постојат голем број причини зошто лимонот е одлично овошје за одржување на здравјето на вашето срце. На пример, истражувањата покажуваат дека кората од лимон содржи растителни хемикалии како флавони и полифеноли. Овие хемикалии помагаат да се намалат воспалителните реакции, да се намали крвниот притисок и холестеролот.

За да им користи на срцето од кората од лимон, многу луѓе ја рендаат кората од лимон во нивната домашна вода со лимон, а исто така и вие.

Причината зошто редовното пиење сок од лимон може да му помогне на вашето срце се должи на содржината на витамин Ц. Кохортната студија на над 120.000 мажи и жени во период од 14 години покажа дека оние чија исхрана се состои од овошје богата со витамин Ц (како како лимони) и зелен лиснат зеленчук имаат помала инциденца на срцеви заболувања.

Лимоните како помагачи за намалување на крвниот притисок

Конзумирањето лимони или пиењето сок од лимон може да помогне во лекувањето на високиот крвен притисок и да го намали ризикот од кардиоваскуларни болести.

Содржината на лимонска киселина во сокот од лимон се покажа дека има антихипертензивен ефект во студиите со луѓе. Истражувачите го проучувале ефектот на сокот од лимон и кората од лимон и откриле дека дневната доза на лимон има значително влијание врз намалувањето на крвниот притисок.

Слични Вести
Menu