Моќен цитат од МАРК ТВЕН: ЖИВЕЈ ТАКА, СЕЕДНО РАЈОТ Е НА ЗЕМЈАТА

Самуел Клеменс (Марк Твен) (1835-1910) е еден од најголемите американски писатели. Со романите „Авантурите на Том Соер“ и „Авантурите на Хакалбери Фин“ добива светска слава. Сметан е за еден од најголемите сатиричари на своето време.

Ајде да се потсетиме на некои од најпознатите мудри и забавни цитати на писателот.

“Еднаш во животот, среќата ќе ти чукне на врата, но во тоа време е можно да бидеш во блиската кафеана и да не ја слушнеш”.

“Пазете се од луѓе кои се обидуваат да ги минимизираат вашите амбиции. Малите луѓе секогаш го прават тоа, и навистина големите луѓе ќе ве натерат да се чувствувате навистина подготвени да ги постигнете вашите цели “.

“Малкумина од нас можат да ја издржат среќата – мислам на среќата на нашиот сосед”.

“Разликата меѓу “речиси вистинскиот збор “и” вистинскиот збор “е како разликата помеѓу пожарникарот и огнот.”

“Кога имаме различни мислења со мојата сопруга, ние обично го правиме тоа што она го сака. Тоа се нарекува “компромис”.

“Банкарот е лице кое ќе ви даде чадор во сончево време, и ќе си го земе назад, токму тогаш кога ќе заврне“.

“Бидете внимателни кога читате книги за здравјето – една печатна грешка може да ве чини живот”.

Слични Вести
Menu