ЕВЕ ЗОШТО ЛУЃЕТО НАД 40 ГОДИНИ ТРЕБА ДА ЈАДАТ МИНИМУМ ПО 3 ЈАЈЦА НА ДЕН

Луѓето на возраст над 40-45 години треба редовно да консумираат белки од јајца затоа што, тие се апсорбираат од телото речиси целосно ( 98%). Не создаваат чувство на стомачна тежина, како што се случува после јадењето месо на пример. Белките од јајца содржат 85% вода, 12,7% протеини, 0,3% масти и 0,7% јагленихидрати. Богати се на витамин Б, кој е особено корисен за здравјето на жените. Витаминот Б ги стимулира растот на косата и ноктите, а ја одржува и тежината во рамките на нормалните граници. Многу нутриционисти дури ги советуваат своите пациенти да ја заменат вечерата со две варени јајца. Во текот на ноќта, производот се вари, го одржува телото со амино киселини и помага при лачењето на корисните хормони: соматотропин и серотонин. Бидејќи протеинот содржи минимална количина на масти и јагленихидрати, луѓето што редовно консумираат белки од јајца постепено ја губат својата тежина. Белките од јајца го зајакнуваат имунолошкиот систем. Протеинот во белките од јајца содржи специфична супстанца – пептид. Таа му помага на крвниот притисок да се задржи во нормални граници.

Слични Вести
Menu