ЉУБОВТА ИМА И ТЕМНА СТРАНА, НО БЕЗ НЕА НЕ МОЖЕМЕ ДА ЗНАЕМЕ ШТО Е СВЕТЛИНА

Љубовта може да биде многу различна. Понекогаш тоа е најубавото чувство на светот, а понекогаш е страшно и темно. Неверојатно е како истиот феномен може да предизвика толку широк спектар на чувства. Но, тоа е она што ја прави љубовта толку убава. Во целиот свет таа е единствената која е најблиску до совршенството. Доброто и злото, среќата и тагата, убавината и грдото лесно можат да постојат во него.

Кога мислиме на љубовта, прво мислиме на среќата. За чувството, кое е почеток на нешто ново и убаво, во секој здив од кој се чувствува животот.

Сепак, постои и друг вид на љубов – многу потемна и потажна. Кога некој сака личност со која никогаш нема да бидат заедно. Таква љубов понекогаш се наоѓа и тоа е нормално. Ова не е почеток на нешто ново – туку крај на нешто што може да биде убаво, но никогаш нема да биде.

И … љубовта не завршува секогаш среќно. Не во секој случај тоа води кон единство на двајца луѓе, до спојување на два одвоени животи во еден.

Можете да сакате некого со цело срце, но понекогаш немате шанса да бидете со таа личност. А може да биде уште полошо – да се зближите, сфаќајќи дека не сте создадени да живеете среќно заедно. И еден ден треба да се разделите…

Вистината е дека во повеќето случаи љубовта сама по себе не е доволна. Сите приказни што ги читате, сите филмови што ги гледате и приказните што ги слушате, сите ве залажуваат. Самата љубов не е доволна, бидејќи љубовта не е рационална.

За жал, живееме во свет кој е логичен и рационален. И покрај фактот дека извесно време можеме да живееме прекрасно гледајќи низ розови очила, порано или подоцна реалноста сепак ќе ги бара своите права за нашите животи. Ирационалните илузии се раствораат во воздухот како чад.

Останува само реалност која не е секогаш онаква каква што сака заљубениот пар.

Понекогаш нашата врска со саканата личност едноставно не функционира, и покрај нашите најдобри намери и увереност дека тоа е љубовта на нашите животи.

Но, не треба да се плашиме од темната страна на љубовта. Без него никогаш нема да ја знаеме светлината. И дури и да ви се случи нешто лошо, дури и ако раскинете со саканата личност, тоа ќе биде вредна лекција. Можеби ќе научите да бидете поскромни и поразбирливи, да ги прифаќате луѓето со нивните недостатоци и следниот пат нема да дозволите љубовта да ви се лизне!

Слични Вести
Menu